Foto:Shutterstock

Polaganje prijemnih ispita za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na fakultetima Unverziteta u Nišu počeće sutra, a kao i prethodnih godina najveće interesovanje srednjoškolaca vlada za upis medicine, stomatologije i farmacije, psihologije i anglistike.

Na fakultetima niškog univerziteta indeks će moći da dobije preko 4.340 kandidata, s tim što će njih preko 3.180 biti na budžetu, dok će ostali morati da sami plate školarinu.

Na konkurs Filozofskog fakulteta u Nišu stigle su proteklih dana 824 prijave, a tom fakultet je odobreno 340 budžetskih mesta za 13 studijskih programa.

Apsolutno najveće interesovanje vlada za studije psihologije, za koje se prijavilo čak 233 kandidata, a mesta ima za 40 samofinansirajućih i 50 samofinansirajućih studenata. Samofinansirajući studenti školarinu će plaćati godišnje 78.000 dinara.

Za studije anglistike takođe već po tradiciji stiže veliki broj prijava, a ove godine ih je 192, a među popularnijim studijskim programima su i studije pedagogije za koje se prijavio 71 student, za studije socijalne politike i socijalnog rada prijavila su se 72 kandidata, a za komukologiju i odnose sa javnošću 77.

Za studije medicine prijavilo se 379 srednjoškolaca, a na budžetu će biti njih 180, dok će troje biti samofinansirajući studenti koji će morati da plate školarinu 100.000 dinara ili 2.200 evra ukoliko su strani državljani.

Indeks stomatologije priželjkuje 95 mladih, a moći će da ga dobije njih 60 kao budžetski studenti i12 kao samofinansirajući. Za studije farmacije prilavilo se 76 kandidata, a broj onih koji će dobiti indeks isti je kao i kod stomatologije. Budući zubari i farmaceuti, ukoliko ne budu na budžetu, moraće da plate godišnju školarinu 120.000 dinara ili 2.500 evra ukoliko su iz inostranstva.

Zbog učestalih prijava o postavljenim bombama, kontrola ulaska na prijemne ispite biće ove godine mnogo rigoroznija nego ranije. Budući brucoši moći će da na prijemni uđu samo sa ličnom kratom i neophodnim pribrom za rad, dok će sve svoje druge lične stvari morati da ostave ispred zgrade fakulteta.

Filozofski fakultet obavestio je svoje kandidate da će ekipe Policijske uprave Niš obaviti kontradiverzioni pregled zgrade pre početka svih svih prijemnih ispita, a tokom čitavog dana na fakultetu će biti obezbeđeno i dežurstvo policajaca.

Osim prozvanih kandidata i zaposlenih koji su angažovani na realizaciji prijemnih ispita nikome drugom neće biti dozvoljen ulazak u dvorište i zgradu fakulteta.

BONUS VIDEO – Dojave o bombama u vreme matura i prijemnih

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar