Foto: E Stock/Andrija Soković, Nemanja Jovanović; Nenad Mihajlović Tanjug

U ponedeljak počinje polaganje male mature. Pred svršenim osmacima će 27. 28. i 29. juna biti tri testa - svoje znanje pokazaće iz srpskog jezika i matematike, ali i na kombinovanom testu koji uključuje istoriju, biologiju, hemiju, fiziku i geografiju. Od stalnih dojava o bombama u poslednje vreme nisu bile pošteđene ni škole, pa je ove godine nivo opreza posebno visok i samo polaganje će zbog bezdednosnih mera izgledati nešto drugačije.

Neće svi polagati u svojoj školi

Foto:TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC

Ispiti počinju u devet sati i traju dva sata, a đaci treba da dođu na polaganje barem sat vremena ranije. Ključna bezbednosna mera je smanjivanje broja škola u kojima će se testovi polagati. Tako će se ove godine, umesto u 1.260 škola, matura polagati u 522.

Polaganje neće biti samo u učionicama, već i u sportskim halama.

Novina je i to da će ove godine i đaci iz privatnih škola maturu polagati u državnim školama.

U slučaju da neka dojava o bombama prekine polaganje, spremni su i rezervni testovi, koji postoje i inače, s obzirom da se ranije dešavalo da neka od rešenja „procure“ i izađu u javnost.

Zbog drugačije organizacije polaganja male mature izmenjeno je Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita. Jedna od novina je da će u učionicama u kojima se bude polagao ispit, biti najviše 16 đaka, umesto 12, kako je prethodno bilo određeno.
aBroj dežurnih nastavnika se nije menjao, pa će ih u svakoj učionici biti po dvoje. Još jedna od promena se tiče pregledača, koji će testove, tačnije takozvane otvorene zadatke, pregledati od svojih kuća.

Zatvoreni zadaci se, podsetimo, pregledaju pomoću softvera.

Nekima će mere zbog dojava o bombama posebno zakomplkovati život.

Zbog drugačije organizacije polaganja male mature izmenjeno je Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita. Jedna od novina je da će u učionicama u kojima se bude polagao ispit, biti najviše 16 đaka, umesto 12, kako je prethodno bilo određeno.
Broj dežurnih nastavnika se nije menjao, pa će ih u svakoj učionici biti po dvoje. Još jedna od promena se tiče pregledača, koji će testove, tačnije takozvane otvorene zadatke, pregledati od svojih kuća.

Zatvoreni zadaci se, podsetimo, pregledaju pomoću softvera.

Među roditeljima ima i onih koji organizaciju ovogodišnje male mature smatraju „cirkusom“.

„Bila sam na roditeljskom u vezi sa organizacijom polaganja male mature.

– moje dete ne polaže maturu u svojoj školi
– ispred matične škole treba da bude u 7.30h
– kreću u koloni, njih 113, peške ka školi u kojoj je polaganje organizovano
– škola je udaljena 1200m“, navela je mama jednog osmaka na svom tviteru.

Detaljan raspored polaganja: Kad se rade testovi, a kad se ide na upis?

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

27. juna od 9 do 11 časova osmaci polažu test iz srpskog jezika.
28. juna od 9 do 11 časova polažu matematiku
29. juna od 9 do 11 časova, poslednjeg dana male mature – polažu kombinovani test.
1. jula biće objavljeni prvi preliminarni rezulttati
5. jula se objavljuju konačni rezultati
Od 30. juna do 6. jula popunjavaju se liste želja, najpre elektrosnkim, a potom i neposredno – u školi.
13. jula objavljuje se raspored učenika po školama
14. jula počinje upis!

Kako se pregledaju i boduju testovi?

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Ovo je treća školska godina kako se učenički odgovori na testovima pregledaju elektronskim putem. Zadatke zatvorenog tipa (učenik obeleži tačan odgovor od nekoliko ponuđenih) ocenjuje softver, automatski, dok otvorene zadatke (gde đak mora da odgovori na pitanje) pregledaju nastavnici koji skenirane odgovore ocenjuju u aplikaciji. Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

Od rezultata male mature, ali i uspeha u osnovnoj školi, zavisi da li će učenici moći da upišu željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature đaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

Učenici na svakom testu rešavaju po 20 zadataka i svaki nosi po jedan poen. Ukupan broj poena iz srpskog i matematike množi se koeficijentim 0,65, dok se broj bodova sa kombinovanog množi koeficijentom 0,7.

Kad prođe najteži deo, sledi lista želja

Svaki učenik ima mogućnost da u listu želja navede 20 obrazovnih profila. Nastavnici u školama savetuju da se popuni kompletna lista jer se prethodnih godina dešavalo da i đaci koji imaju dobar uspeh u školi i dobro urade malu maturu ostanu neraspoređeni u prvom krugu jer navedu jednu ili dve željene škole. Ukoliko nemaju dovoljno bodova da ih upišu, ostaju neraspoređeni. Zato je važno da se lista želja popuni do kraja, da se navede što više škola i obrazovnih profila.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko mesta ima u srednjim školama?

Prema inofrmacijama koje su dostupne na sajtu Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, u srednjim školama širom Srbije dotupno je 74.982 mesTa, a od ove godine đacima je na raspolaganju i novih 14 obrazovnih profila.

Od jeseni đaci će moći da se upišu na nove smerove kao što su: Elektrotehničar komunikacija, Vodoinstalater, Tehničar za industrijsku robotiku, Rukovalac poljoprivredne mehanizacije, Galanterista, Kulinarski tehničar, Turistički tehničar, Hotelsko-restoranski tehničar, Izrađivač hemijskih proizvoda, Tehničar za bezbednost železničkih pruga, Tehničar za bezbednost železničkog saobraćaja, Tehničar održavanja signalnih i sigurnosnih sistema, Tehničar upravljanja železničkim saobraćajem, Transportni tehničar.

BONUS VIDEO: Mala matura, veliki stres: Mora li tako? – gosti Snežana Romandić i Ana Vlajković

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar