U Moravičkom okrugu skoro 500 novoobolelih, zaražen i veliki broj medicinara

Društvo 25. jan. 202218:11 > 19:20
Podeli:
Čačak, Opšta bolnica, Opšta bolnica u Čačku, zgrada
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje tokom protekla 24 časa u Moravičkom okrugu, koji obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Lučane i Ivanjicu potvrđeno je 470 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novonastalu situaciju sa kovidom potvrđuje i direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović koji navodi da je broj pregleda u kovid ambulantama od početka godine sve veći i kreće se između 400 i 500.

„Preopterećenost je velika. Opterećena je laboratorija, ali i sve terenske službe. Naš problem je što ima mnogo zaraženih i lekara, i sestara, i tehničkog osoblja. To je velika teškoća sa kojom se suočavamo, ali moramo da se borimo“, rekao je dr Pajović danas na konferenciji za novinare, podsećajući da su 19. januara pregledana 703 pacijenta, od čega je bilo 400 prvih pregleda.

On je podsetio da kovid ambulante rade od 7 do 22 časa, a vakcinalni punkt koji se nalazi u čačanskom Domu kulture, usled smanjenog broja ljudi koji dolaze da se vakcinišu, rade u jednoj smeni od 10 do 18 sati.

"Ukoliko se broj zainteresovanih bude smanjivao, od 1. februara moguće je premeštanje u Dom zdravlja", rekao je on.

Kada je reč o đacima i polasku u školu, dr Pajović navodi da među školarcima nema mnogo zaraženih.

"Mi, lekari smatramo, mada nije naše da o tome odlučujemo, da je možda valjalo produžiti školski raspust, ali kod dece za sada nije alarmantno stanje", zaključio je direktor Doma zdravlja.

Prema rečima dr Mihajla Lukovića, rukovodioca Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa, trenutni udar je na opštoj praksi i na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Trenutno u bolnici imamo relativno mirno stanje, dok opšta praksa bukvalno trpi udare sa svih strana", kazao je on, dodajući da u bolnici završavaju pacijenti sa pridruženim oboljenjima, kod kojih kovid pogorša stanje.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se vratimo uobičajenom načinu života i izađemo iz spirale straha.

Bez obzira što je školska godina počela ne treba očekivati probleme kod dece, kazao je Luković, navodeći da se veliki broj odraslih do sada već zarazio od svoje dece tako da su mališani tokom raspusta već bili poprilično bolesni.

On je dodao da više teškoća sa koronavirusom očekuje kod nastavnika i profesora.

Inače, kako je danas saopšteno, od 470 novozaraženih u Moravičkom okrugu, infekcija je potvrđena kod 216 lica iz Čačka (od 530 uzoraka), 117 iz Gornjeg Milanovca (od 222 testiranih), 61 iz Lučana (od 127 uzorkovanih) i 76 iz Ivanjice ( od 154 analiziranih ).

Na kovid odeljenju Opšte bolnice Čačak u minulom danu preminula su tri pacijenta. Borbu sa koronavirusom izgubili su jedan Čačanin star 73 godine i dve Ivanjičanke (66) i (87).

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno je hospitalizovano 46 pacijenta, sedam više nego juče. U minulom danu primljeno je 12 pacijenata sa simptomima infekcije kovid 19, a dvoje je upućeno na kućno lečenje. Na respiratoru su dva bolesnika i njihovo stanje je kritično, dok su na odeljenju ginekologije hospitalizovane tri kovid pozitivne porodilje.

BONUS VIDEO: Profesorka Dragana Jovanović o samoproceni koronavirusa

Komentari

Vaš komentar