Foto:N1

Da građani Čačka, čak ni oni koji su preminuli, nemaju mira najbolje svedoči oglas JKP "Gradsko zelenilo" u kome se navodi da će svi potomci počivših na gradskom groblju, koji nisu izmirili obaveze za zakup, morati da budu ekshumirani. Žitelji grada pored Morave zgroženi su ovim postupkom javnog preduzeća, a u izjavi za Nova.rs kažu da je to, u najmanju ruku, bruka i sramota.

„Ja sam šokiran ovakvim postupkom nadležnih u „Gradskom zelenilu“. Postavlja logično pitanje šta će biti s onim ljudima koji su preminuli, a nemaju potomke, ni srodnike koji bi platili prevelike namete“, kaže Boban Miladinović.

Prema njegovim rečima, nepoznanica je šta će biti i s okvirom koji je napravljen i kome sledi obeštećenje za isti. On je ocenio da je to veliki greh, te da se posmrtni ostaci sahranjenih ne smeju dirati.

„Ovo je stvarno za rubriku verovali ili ne. Meni je nedavno preminuo otac od posledica zaraze koronavirusom, spomenik je postavljen davno, kad mi je majka umrla, a sad treba da platim 100 evra samo za postavljanje ploče na već postojećem grobnom mestu. To je pljačka od strane „Gradskog zelenila“, ocenio je za naš portal sugrađanin koji je želeo da ostane anoniman (ime poznato redakciji).

S druge strane, u ovom javnom preduzeću kažu da će, ukoliko se do isteka oglasa ne jave srodnici preminulih, morati da počne ekshumacija onih koji odavno počivaju na gradskom groblju, u aprilu mesecu. Prema rečima tehničke direktorke JKP „Gradsko zelenilo“ Dragice Juković, najveći broj njih uredno plaća zakupe grobnih mesta i ostale pripadajuće dažbine, a oko 50 njih je „kritično“.

„U bazi podataka imamo oko 12.000 korisnika naših usluga. One koji nisu izmirili obaveze smo prvo opomenuli, a ukoliko ne budemo mogli da pronađemo članove porodice, moraćemo zbog manjka kapaciteta gradskog groblja početi ekshumaciju. Najveći problem predstavlja manjak mesta, uostalom, znate da nam je grad ustupio deo svog zemljišta u Krasojevića zabranu, ali su se žitelji pobunili zbog seče, pa su trenutno radovi obustavljeni“, kaže ona za Nova.rs.

Juković dodaje da je u Čačku u 2020. godini obavljeno više od 600 sahrana, što je za petinu više nego prethodne godine.

Tehnička direktorka, za razliku od građana koji su korisnici parcela na gradskom groblju i čiji preci su tu sahranjeni, tvrdi da naknada za dva grobna mesta na desetogodišnjem nivou iznosi 2.600 dinara. Oni, međutim, navode da ta cifra dostiže i do 3.000 evra u istom vremenskom periodu. Zbog toga se, kako kažu, mnogi odlučuju za otkup parcela u selima nadomak Čačka. Taj iznos je oko 100 evra i ne plaćaju nikakve dažbine jer sami održavaju grobna mesta.

Inače, kako nam je rečeno u MZ Slatina, brojni Čačani, bez obzira da li potiču iz tog sela, koje se nalazi 14 kilometara od Čačka otkupljuju na tamošnjem seoskom groblju mesta, kako za sebe, tako i starije članove svojih porodica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare