Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

U Beogradu oko 500 dece radi na ulici, rečeno je danas prilikom potpisivanja Plana zaštite dece od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja, u uličnoj situaciji u Srbiji.

Plan su potpisali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i ministri resorno zaduženi za ta pitanja, Darija Kisić, Aleksandar Vulin i Ratko Dmitrović, preneo je Beoinfo.

Vesić je rekao je da je Beograd prva lokalna samouprava koja je ušla u ovaj program i izrazio nadu da će to biti podstrek i drugim da postupaju na sličan način.

„Prema našim procenama, oko 500 dece u Beogradu radi na ulici i to je strašan podatak koji nas zaista zabrinjava“, rekao je on.

Naveo je da kroz Prihvatilište za decu prođe između 400 i 600 dece godišnje, te ukazao da se nadleženi trude da urade sve što mogu da bi zaštitili decu od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

Rekao je „jedno trenutna reakcija i njihovo sklanjanje sa ulice, a drugo je trajna briga o njima“, te ocenio da to ne može da radi niko sam.

Dolovac je rekla da se Srbija ratifikacijom Konvencije UN o pravima deteta obavezala da poštuje i obezbeđuje prava svakom detetu bez bilo kakve diskriminacije.

Kisić je rekla da su briga o deci, njihovo bezbrižno detinjstvo i bolja budućnost osnovni pokretač svih aktivnosti, te da su kapaciteti države usmereni ka stvaranju uslova da sva deca budu srećna.

Vulin smatra da rešavanju tih problema treba pristupiti sistemski, od, kako je naveo, pooštrene zakonske regulative kojom se iskorišćavanje deteta kvalifikuje kao mnogo ozbiljnije krivično delo.

Dmitrović je rekao da pojam ulica u gotovo svakom razgovoru izaziva negativne asocijacije, te da se potpisnici plana obavezuju da učine sve da decu zaštite od ulice.

„Neko će pomisliti da ovo činimo zbog romske dece, ne, već za svako dete koje je potopljeno u sivilo ulice“, rekao je on.

BONUS VIDEO Plavi autobus, mobilni centar za pomoć beskućnicima u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)