Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Nije odustajao kada je bilo najteže, ovo je scenario za film

Košarkaši Olimpikaosa igraće na Fajnal foru Evrolige u Beogradu, a oči će biti uprte u jednog od najboljih igrača grčkog tima Šakila Meksika, koji ima životnu priču na osnovu koje bi lako mogao da se snimi film.

PROČITAJTE JOŠ:

Mekisik je teško odrastanje i neprijatne situacije koje je doživljavao kao mlađi pretvroio u snagu i motivaciju za košarkaške poduhvate.

Naime, Amerikanac nije voleo da ide u školu, te je neko vreme bio beskućnik, a noći je provodio u kolima.

„Nisam voleo školu, ispisao se iz srednje škole, sa koledža… Spavao sam u kolima. Bio sam beskućnik. Tako sam živeo. Kada vidim uspeh koji sam sada postigao, sa svojom divnom familijom – ženom i sinom… Za mene je to san koji je ostvario, osećam se kao ratnik“, rekao je Mekisik nedavno.

Kada je neko na rubu egzistencije, jedino o čemu razmišlja je kako da preživi. Mekisik je odlučio da se okrene pljačkama i uličnom načinu života, koji ga je doveo do zatvora. Tamo je proveo tri meseca, a dve godine je bio na uslovnoj kazni zbog pokušaja pljačke.

Zanimljiva je da ni tada nije gubio nadu u sebe, a osvrnuo se i na reči sudije koji mu je jednom prilikom rekao „vidimo se uskoro“.

„Čekam da se povučem (iz košarke prim.aut) kako bih zapravo imao energiju da ga nađem, pošaljem mu razglednicu, pratim ga na Instagramu ili nešto slično. Nije važno. Ja sam verovao. To je ono što je bilo potrebno“, kaže Mekisik.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Pre nego što je uspeo u košarci, radio je u brojnim prodavnicama brze hrane, a taj deo života ne pamti kao najbolji i najkomforniji. Godine 2010. desila mu se još jedna tragedija, pošto mu je upucan najbolji prijatelj. U njegovu čast nosio je broj 40 na dresu, tokom određenog dela karijere.

Pre komfornog života i velike sportske plate, izbacivan je iz stana, a tri nedelje je morao da spava sa drugom u kolima.

„To je bilo skoro kao zatvor, ali ne tako intenzivno, jer smo mogli da jedemo gde smo želeli. Bilo je nekomforno spavati u kolima svako veče, ali morali smo. Kada me neko pita: ‘Je l’ ti OK da spavaš na podu?’, kažem im da ne znaju ni pola priče, spavaću na podu“.

Ni košarkaška karijera nije krenula bajno. Mekisik nije bio draftovan za NBA ligu 2015. godine, te se odlučio da sreću okuša u Evropi. Najpre je igrao za Pezaro, a potom se oprobao i u korejskoj ligi u ekipi Čangvon Sakersa. Tamo je ostao samo godinu dana, nakon čega se ponovo odlučio za Evropu.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Potpisao je za Ušak Sportif, a usledili su kratkotrajni angažmani u Gran Kanariji, Avtodoru, Gazijantepu i Bešiktašu. Nigde nije ostalo duže od jedne sezone, sve do prelaska u Olimpijakos.

U timu iz Pireja je od prošle sezone, a u Evroligi prosečno beleži 6,7 poena, 1,9 skokova i 1,5 asistencija. Prednost, a ujedno i mana mu je što ume da postigne po 20 poena, ali isto tako podbaci pa ima jednocifren učinak.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, kada je bilo najpotrebnije bio je na visini zadatka. U majstorici protiv Monaka u Top 8 fazi ubacio je 18 poena, a Olimpijakos je slavio sa 94:88.

U polufinalu rival će biti Efes (četvrtak 18 sati), koji je slavio u četiri od poslednjih pet međusobnih duela.

„Ne bih rekao da sam nervozan, ali mnogo razmišljam o tome. Samo želim da što pre krene. Čudno je konačno nešto postići, pogotovo u sezoni kada očekivanja nisu bila velika, ali znao sam kakav tim imamo“, zaključuje Mekisik.

Beograd je mesto u kom se pišu najlepše sportske priče, a jedna takva može biti upravo ova, „samo“ još fali da se Olimpijakos domogne evropske krune.

Grčki crveno-beli nisu spadali u favorite od početka takmičenja, a najmanje šanse daju im se i na Fajnal foru. Ipak, Mekisik i ekipa pokazali su da spadaju u sam vrh evropske košarke, a sada su na samo dva koraka od konačnog cilja.

BONUS VIDEO Ludnica navijača Olimpijakosa nakon prolaska na F4

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare