Foto: Privatna arhiva

Tim od nekoliko srednjoškolaca Poljoprivredne škole sa domom učenika "Valjevo", u saradnji sa dramskom umetnicom Angelinom Lukić i profesorkom Milicom Živković, došli su na ideju da na drugačiji način daju svoj doprinos u rešavanju velikog društvenog problema - nasilja, te osmislili komad pod nazivom "Makar za jedan zagrljaj".

Nezadovoljni činjenicom da se broj tribina i predavanja o prevenciji nasilja povećava iz godine u godinu, a, kako ističu, ironično se povećava i broj žrtava nasilja; odlučili su da pokušaju da daju drugačiju priču. Po tekstu koji je Milica Živković napisala, a oni svojim ličnim ispovestima i stavovima o nasilju dopunili, sa Angelinom Lukić u ulozi reditelja, sklopili su „Makar za jedan zagrljaj“ koji će 26. maja sa početkom od 18 časova na velikoj sceni Centra za kulturu grada Valjeva premijerno izvesti za valjevsku publiku.

Ovaj komad je nedavno odneo pobedu na Regionalnom takmičenju domova učenika u oblasti kulturnog stvaralaštva koje je održano u Čačku, kao i na 24. Republičkom takmičenju domova učenika koje je održano u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić otvorio je 24 Republičku domijadu u pozorištu „Duško Radović“, a u žiriju za kategoriju dramski prikaz nalazili su se umetnici iz oblasti glume i režije: glumica Narodnog pozorišta Sena Đorović i reditelj Vladimir Aleksić. Komad je pridobio srca svih gledalaca, koji su pretežno uplakanih očiju aplauzom pozdravili glumce.

Predstava se sastoji iz pet tematskih celina, tj. pet priča o nasilju: nasilje u školi, nasilje u porodici, internet nasilje (pedofilija), nasilje u partnerskim odnosima (ucena i ljubomora) i za kraj njihove lične ispovesti o nasilju.

Kako objašnjavaju, tokom prve četiri priče, glumci na sceni nose maske, koje predstavljaju simbol jednakosti, tj. da nasilnik i žrtva može biti svako od nas. Kada se izgovaraju lične ispovesti, svaki glumac skida sa sebe svoju masku, i na taj način „otvara sebe“ publici.

Foto: Privatna arhiva

– Smatramo da smo na drugačiji i domišljatiji način uspeli da dopremo do publike i da prenesemo jednu važnu poruku. Nadamo se da ćemo doći do što većeg broja ljudi, kojima će naša predstava možda barem na trenutak promeniti svest o nasilju – poručuje Darko Gligorijević iz Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“ u Valjevu.

Pored njega u ovom projektu učestvuju Ivana Vilotić, Anđela Šujdović, Nina Terzić, Maša Josipović, Ognjen Todorović, Jovica Alempijević, Vuk Jakovljević i Đorđe Vilotić.

Bonus video: Reflektor teatar: „Ćao svima“ predstava o drugoj strani medalje influenserskog života