Čak 150 miliona dinara vrednost je ugovora koji je grad Beograd dodelio firmi „Klimatronik centar“ iz Novog Sada kako bi servisirao klima uređaje u vozilima GSP-a, otkriva „Nova“. Koliko je uspešno obavljen ovaj posao, na svojoj koži osećaju Beograđani prethodnih dana.

Odluku o dodeli ugovora u maju ove godine potpisalo je JKP „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd“. Ponuđena cena je iznosila 12.434.764 dinara a realizacija ugovora, kako se u njemu navodi, vršiće se do ukupne vrednosti od 150 miliona dinara. To u prevodu znači da „Klimatronik“ dobija 12 miliona inicijalno, a potom u mesecima koji slede radi dok obavljeni posao ne dosegne maksimalnu cenu od 150 miliona.

Sertifikati dostavljeni naknadno

Ovaj postupak javne nabavke servisera klima bio je otvoren. Međutim, u ugovoru u koji smo imali uvid, „Klimatronik“ je ujedno i jedini ponuđač za ovu, veoma vrednu nabavku. To je, inače, čest manir u nabavkama čiji su dobitnici unapred određeni – makar nezvanično. Takođe, zanimljiva je informacija (takođe vidljiva o odluci o dodeli ugovora) da dvojac zaposlenih u „Klimatroniku“ u trenutku apliciranja za ugovor o servisiranju klima uređaja nije imao licencu za obavljanje ovog posla od proizvođača grejača „Eberspeacher“.

Ugovor gsp klime grejanje Ugovor gsp klime grejanje
Ugovor gsp klime grejanje Ugovor gsp klime grejanje
Ugovor gsp klime grejanje Ugovor gsp klime grejanje

Sertifikat koji je Teodoru Vulinu (vlasniku „Klimatronika“) i Darku Starčeviću proizvođač ranije dodelio istekao je u martu ove godine. Nakon što je tenderska komisija ukazala novosadskoj firmi na ovaj „propust“, zahtevano je da se sertifikati naknadno dostave, ili će firma ispasti iz konkurencije za javnu nabavku. „Klimatronik“ je sertifikate naknadno obezbedio i oni važe do maja 2022. godine.

Kad klima radi vožnja je milina

Nakon izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je u jednom medijskom nastupu rekao da klime rade, ali ih vozači ne pale, reporteri „Nova“ izašli su na „teren“.

Po svemu sudeći, u periodu stupanja na snagu ugovora (jun i jul) situacija sa klimama u vozilima GSP-a daleko je od idealne. Naši reporteri obilazili su ove nedelje autobuse i razgovarali sa Beograđanima.

„Vozim se svakoga dana linijom 706 i u jednom jedinom autobusu u zadnjih mesec dana je radila klima. Putujem svaki dan u jednom pravcu sat i 15 minuta i zamislite kako mi je bez klime. Unutra ima sigurno 50 stepeni, to je strašno“, kazala nam je starija gospođa.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naša ekipa je ušla u jedno vozilo na liniji 706 i odmah nam je bilo jasno da nam neće biti ugodno. Klime definitivno nema, a od rashladnih uređaja jedino funkcionišu lepeze jer su i prozori „kritični“. Putnicima kaplju graške znoja s lica, a naš snimatelj pokazuje da se na kameri upalila lampica koja pokazuje da je toplo i da nije poželjno raditi na toj temperaturi.

Slično je bilo i u autobusu na liniji 75, ali srećom ima i vozila u kojima klima radi besprekorno…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare