Foto: Printscreen/Twitter/Nikola Lakic/@NikolaLaki3

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin prikazali su večeras na 13 televizija fotografije zločina koje je izvršila kriminalna grupa Veljka Belivuka, što je izazvalo gnev kod ljudi, koji su na društvenim mrežama osudili takav postupak vlasti.

Gnev je prvenstveno izazvao zbog objavljivanja fotografija sa unakaženim telima, a potom i zbog činjenice da se konferencija prenosila na 13 televizija, među kojima su i mnoge sa nacionalnom frekvencijom.

„Svaki diktator sanja da zatvori celu naciju i da na svim TV kanalima iskače samo njegova slika“, napisao je jedan korisnik Tvitera, uz pirloženu fotografiju 13 TV frekvencija sa slikom predsednika Vučića.

Činjenicu da su na televiziji u subotu uveče prikazane uznemirujuće fotografije tela pre ubistva, odsečene glave i ostalih zločina, ljudi su ocenili kao „nadrealnu“ i „stravičnu“.

Mnogi se pitaju šta u ovom trenutku radi Regulatorno telo za elektronske medije i da li će reagovati na ovaj slučaj.

Vučićev i Vulinov potez je ocenjen kao marketinški i namenjen sticanju rejtinga, koristeći sredstva koja ne priliče državnim funkcionerima, ni televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Istraživačke novinarke su ovu konferenciju oceline kao besmislenu, s obzirom na to da njoj nije izneta nijedna bitna inforamcija:

Novinarka Tatjana Vojtehovski napisala je da je ovo postupak „poremećene i potpuno neuračunljive osobe“.

Ministar Vulin je nekoliko puta pre puštanja fotografija ponovio da treba skloniti decu od TV ekrana, jer fotografije nikako nisu nešto što oni treba da vide.

Postavlja se i pitanje zaštite identiteta koja je obećana porodicama žrtvi. Pre nekoliko dana porodice nestalih su zamolile vlasti da ne objavljuju uznemirujuće fotografije, jer ne žele da svedoče takvom prizoru. Večeras su one ipak objavljene, sa sakrivenim licima, ali neka obeležja na telu su mogla da se vide. Među njima je i tetovaža grba Crvene zvezde, na nozi jedne od žrtava.

Povezane vesti:

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare