Foto:Shutterstock/Promo

Nakon što je bivši radnik firme "Elkok" iz Kosjerića Radul Milošević obavestio javnost da su direktori ovog preduzeća terali zaposleni da prosipaju kiselinu u reku Limac, reagovalo je i tužilaštvo u Požegi.

Milošević kaže da ga ova informacija veoma raduje, te da veruje kako će se sve „isterati na čistac“, a odgovorni doći pred sud pravde.

„Smatram da je to važno, tim pre što se neki od njih građanima danas predstavljaju kao ekolozi i ljudi kojima je stalo do zaštite životne sredine. I ja verujem da im je stalo, ali samo do one mere gde se to poklapa sa njihovim političkim interesima. Mimo toga, spremni su, a verujem da će to i tužilaštvo utvrditi, da uništavaju svoje okruženje ne mareći za posledice i štetu koju prave svojim komšijama i sugrađanima“, podvukao je on.

Radul Milošević Foto: Printscreen

Dodao je da kiselina nije ispuštana samo u reku, već i u zemlju koja je i dalje kontaminirana.

„Odgovornost nije samo na radnicima i izvršiocima, već i na onima koji su im naredili da ispuste sumpornu kiselinu na svega 70 metara od obdaništa. Tu, pre svega, mislim na šefa proizvodnje, direktora i vlasnika. Potanja dvojica su zajedno sa mnom dobili poziv od tužilaštva da objasne svoju ulogu u ovom nedelu. Nadam se da će tužilaštvo proširiti spisak onih koje će da ispita“, kazao je i naveo da će biti dostupan tužilaštvu tokom postupka.

Podsetimo, Nova.rs ekskluzivno je objavila informacije da je u periodu od 2006. do 2015. godine, po nalogu direktora firme „Elkok“ iz Kosjerića Vladimira Lojanice u reku Limac ispuštano više od 18 tona opasne kiseline. Procenjuje se da je količina i veća, ali ono što je su do sada zabeležili radnici jeste da je u pitanju više od 18.0000 kilograma materije koja predstavlja opasnost po ljude, ali i biljni i životinjski svet u ovom kraju. Ekološki zločin za reku i stanovnike ovog kraja imaće svoj epilog na sudu u oktobru.

Konkretne informacije o celom slučaju javnosti je predočio tadašnji radnik obezbeđenja Radul Milošević, koji više ne radi u Elkoku. On je odlučio da pravdu potraži na sudu, pred kojim će u oktobru biti pokrenut postupak. Milošević će nakon prvog ročitšta najverovatnije biti predložen kao jedan od svedoka.

Nakon što je Milošević podelio informacije ubrzo su počeli napadi na bivšeg radnika.

„Progovorio sam zato što me boli činjenica da u našem gradu postoje ‘veliki borci za životnu sredinu’, a niko se ne bavi suštinskim problemima, niti nude rešenja kako da se problemi prevaziđu“, govorio je Milošević.

Sada je na potezu tužilaštvo koje će ispitati navode Miloševića i drugih radnika koji će biti svedoci.

Bonus video: Smeće u Savi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar