Foto: Shutterstock, Profimedia

Pored direktora „Elkoka“ Vladimira Lojanice, odgovorni za ispuštanje tona kiselina u reku Limac bili su i šefovi proizvodnje Dragoš Arnautović, a nakon njega i direktorka Branka Jevtić Marković, saznaje Nova.rs.

Prema svedočenju radnika Milošević Radula, prvi put kada je zabeleženo da se prosipa kiselina iz firme „Elkok“ u Limac bilo je još 5. maja 2006. godine, što je na osnovu hijararhije tražio lično Dragoš Arnautović, tadašnji šef proizvodnje.

Godinama je sistem funkcionisao tako što je direktor Lojanica naređivao šefu proizvodnje Arnautoviću, a ovaj radnicima od kojih je jedan od svedoka Radul Milošević, kao i Goran Mitrović.

Situacija se nije izmenila ni nakon 2010. godine kada na mesto šefa proizvonje dolazi mašinski inženjer Branka Jevtić Marković, koja isto tako naređuje radnicima da ispuštaju kiselinu u reku. Sistem je bio identično ustrojen – Lojanica izdaje naloge šefu proizvodnje, a on radnicima koji ispuštaju kiselinu.

Pored toga što je direktorka proizvodnje, Jevtić Marković je odbornica u Skupštini opštine Kosjerić ispred grupe građana „Čisti ljudi, za čist Kosjerić“, koja se najaviše bavi ekologijom i očuvanjem životne sredine u ovom gradu, što je diretno u koliziji sa aktivnostima firme „Elkok“ koja prema saznanjima „Nove“ ispušta kiselinu u reku.

U kampanji za lokalne izbore ona je isticala borbu protiv stranačkih poslušnika i zalagala se za povratak stručnih ljude u institucije.

Podsetimo, informacije do kojih je „Nova“ došla pokazuju da je u periodu od 2006. do 2015. godine, po nalogu direktora firme „Elkok“ iz Kosjerića Vladimira Lojanice u reku Limac ispuštano više od 18 tona opasne kiseline.

Procenjuje se da je količina i veća, ali ono što je su do sada zabeležili radnici jeste da je u pitanju više od 18.0000 kilograma materije koja predstavlja opasnost po ljude, ali i biljni i životinjski svet u ovom kraju. Ekološki zločin za reku i stanovnike ovog kraja imaće svoj epilog na sudu u oktobru, a prema tvrdnjama radnika u ovoj borbi ići će do kraja.

Konkretne informacije o celom slučaju javnosti je predočio tadašnji radnik obezbeđenja Radul Milošević, koji više ne radi u Elkoku. On je odlučio da pravdu potraži na sudu, pred kojim će u oktobru biti pokrenut postupak. Milošević će nakon prvog ročitšta najverovatnije biti predložen kao jedan od svedoka.

Bonus video: Zašto košta dva miliona evra sistem gReact za prijavu ekoloških problema?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar