Foto:Shutterstock

Bračni par nastavnika iz Morovića kod Šida, sa dvoje male dece, ostao je ove godine bez posla u Osnovnoj školi “Filip Višnjić”. Ovo je bio i razlog što su se obratili redakciji Nova.rs. Supruga, istoričar, dobila je, kako navode, otkaz u aprilu tokom vanrednog stanja, a prilikom povratka sa porodiljskog odsustva. Potom ugovor nije produžen ni njenom suprugu, diplomiranom informatičaru koji je u školi šest godina predavao matematiku. Protiv direktorke su podneli tužbe. Odgovor druge strane nismo dobili, jer je reč o konkretnim slučajevima, što bi kako nam je rečeno u školi - bilo u suprotnosti za Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

„Supruga i ja sa dvoje male dece ostali smo bez posla. Bili smo nastavnici u Osnovnoj školi ‘Filip Višnjić’ u Moroviću. Na moje mesto nastavnika matematike, koju sam godinama u ovoj školi predavao šest godina, zaposlena je devojka sa gimnazijom. Na mesto moje supruge zaposlen je nastavnik koji ju je menjao dok je bila na porodiljskom odsustvu“, započinje svoju priču Dejan Čavić.

Supruga je, kaže, bez posla ostala u sred vanrednog stanja kada joj je na Uskrs, u nedelju 19. aprila 2020. isteklo porodiljsko bolovanje.

Foto:Shutterstock

„Dobila je otkaz iako je bilo vanredno stanje, iako je škola dobila dopis od Ministarstva prosvete gde se navodi da je obavezna da zaposlenima na određeno vreme produži ugovor, osim ako nije reč o zameni. A ona je radila od decembra 2014. godine, sa punim fondom časova, na upražnjenom mestu nastavnika istorije koji je prethodno otišao u penziju“, navodi Čavić. 

On podseća da je zbog državnih mera štednje proteklih godina bilo zabranjeno zapošljavanje za stalno i u školama i u drugim institucijama koje su na budžetu.

„Direktorka je zamerila da vreme provedeno na porodiljskom nije vreme provedeno u prosveti, pa joj ugovor nije obnovljen. U protekle dve i po godine je rodila dvoje dece“, navodi Dejan Čavić.

Žalili su se, kaže, i ministru prosvete, i pokrajinskom sekretarijatu, i prosvetnoj inspekciji u Šidu.

Odgovora nema.

„Kolegi koji je menjao suprugu ugovor je isticao 27. aprila 2020, a mojoj supruzi 19. aprila 2020. Pa, kako je moguće da nekome ko je na zameni ugovor traje duže?“, pita Dejan Čavić i dodaje da njegovoj supruzi ugovor nije produžen, a da je na njeno mesto došao upravo nastavnik koji ju je menjao, sa manje staža.

Na čelu Osnovne škole „Filip Višnjić“ u Moroviću je Gordana Lero, u statusu vd direktora. Čavić navodi da je na tu poziciju došla 27. januara ove godine, i tvrdi da od prosvetnog inspektora ima naređenje da se konkurs za direktora mora raspisati najkasnije do – 15. septembra.

Podnete tužbe

Oboje su protiv direktorke podneli tužbe.

Supruga dve, on – jednu.

„Supruga je podnela dve tužbe. Jednu za nezakonit otkaz za vreme vanrednog stanja, dok je druga obaranje konkursa – jer nije sproveden kako treba. A jedini razlog što moja supruga više ne radi u školi je što je rodila dvoje dece. Drugi razlog ne postoji“, tvrdi Čavić.

On je direktorku tužio za – mobing.

„Terala me je sa sednice, dva puta mi je slala policiju na kuću bez razloga. Protiv mene je povela i disciplinski postupak, za tešku povredu radne obaveze. Napisala je da sam joj ja pretio da ću je odrobijati, ali je to netačno. Imam šest svedoka koji su posvedočili da o tome uopšte nije bilo reči u zbornici“, rekao je Čavić.

Na rešenje tog disciplinskog postupka, za koji kazne mogu biti novčane, ili suspenzija, ili otkaz – čekao je četiri meseca.

„Rešenje da se postupak obustavlja su mi dali kad sam dobio otkaz. Niko ne može da nadoknadi stres koji smo imali od marta do sada, u porodici mi se dešavao haos. Ako si me okrivila za težu povredu radne obaveze ili me oslobodi krivice, ili me kazni – zašto obustavljaš postupak. To je smešno“, navodi Dejan Čavić.

Odgovor škole: Zaštita podataka o ličnosti

U nameri da dobijemo i drugu stranu priče u vezi sa konkretnim bivšim nastavnicima škole „Filip Višnjić“ u Moroviću, redakcija Nova.rs je kontaktirala i vd direktorku škole, Gordanu Lero.

Iako se odazvala pozivu i najavila da ćemo tokom dana dobiti odgovore, u konsultaciji sa pravnom službom škole dostavljen nam je sledeći odgovor:

„Posle konsultacija sa pravnom službom škole, a u vezi s pitanjima koja ste mi prosledili 10. septembra 2020. godine, zbog poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nisam u mogućnosti da Vam na ista odgovorim bez odgovarajućih saglasnosti.

U najboljoj nameri Vas upućujem da zvanično školi dostavite Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja nakon čega ćemo od kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražiti mišljenje i, ukoliko ono bude pozitivno, dostaviti Vam sve tražene informacije“, navela je Gordana Lero.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare