Trstenik: Deponija postaje zelena površina

Društvo 08. apr. 202111:21
Podeli:

Ministarstvo zaštite životne sredine investiraće 37 miliona dinara za nastavak radova na sređivanju nesanitarne deponije Osaonica u Trsteniku. Kako navode u ovoj opštini, sredstva će biti utrošena za drugu fazu projekta sanacije i rekultivacije.

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik, kaže da su sredstva već uplaćena, i da se očekuje pokretanje postupka odabira izvođača.

„Planirano je da se 65 odsto deponije zatvori i rekultiviše, a ta jedna trećina biće transformisana u sanitarnu kasetu koja će poslužiti u naredne dve ili tri godine. Odnosno do izgradnje regionalne deponije u Kraljevu“, rekla je Turk.

U prvoj fazi koja je u toku, postavlja se postrojenje za tretman otpadnih voda, koje je obezbeđeno donacijom Švajcarske od 150.000 franaka. Taj sistem je autonoman, koristiće deponijski gas.

Ujedno, Trstenik će sa sređenom deponijom dobiti i kultuvisanu zelenu površinu.

„Uz pomoć deponijskog gasa, postrojenje koje je autonomnog tipa, koristiće ga za proizvodnju eletrične energije. To znači da ćemo ubuduće na prostoru deponije imati sopstvenu struju“, kaže Vladan Aleksić, šef mehanizacije JKSP „Komstan“ iz Trstenika.

Iz lokalne samouprave u Trsteniku kažu da će opština raditi i na uklanjanju divljih deponija, koje su najurgentnije za rešavanje. Biće očišćene, postaviće se upozorenja, ali i video nadzor kako se scene bacanja smeća ne bi ponavljale. Dodatna sredstva od 1,3 miliona dinara dobijena su za pošumljavanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar