Divčibare Foto:Shutterstock

Više beogradskih osnovaca zarazilo se salmonelom na rekreativnoj nastavi na Divčibarama, za sada je potvrđeno 14 zaraženih đaka, a u celu priču se uključio Gradski zavod za javno zdravlje Beograda koji radi kontrole. Roditelji i direktorka OŠ "Banović Strahinja" strahuju da je broj zaraženih veći. Inače, ovo nije prvi slučaj zaražavanja na ovoj lokaciji, već je pre 10-ak dana došlo do trovanja grupe mališana sa Palilule, a koji su boravili u istom odmaralištu.

Višednevna nastava u prirodi za đake trećeg razreda iz OŠ „Banović Strahinja“ organizovana je na Divčibarama u odmaralištu Centra dečjih letovališta i oporavilišta Grada Beograda „Stevan Filipović“.

Kako su roditelji učenika ove škole rekli za portal Nova.rs, već drugog dana su se deca osećala loše, a oko 20-ak roditelja je tada otišlo po svoju decu i vratili ih u Beograd, gde su ih i testirali.

U ovoj beogradskoj osnovnoj školi su nam potvrdili da je došlo do zaražavanja salmonelom tokom nastave u prirodi i naveli da je za sada potvrđeno 14 zaraženih.

„Ali ne znači da ih je toliko ukupno zaraženih, očekujemo da će ih biti više“, rekla je direktorka OŠ „Banović Strahinja“ Тatijana Vasović Novosel za portal Nova.rs.

Dodala je da se u celu priču uključio Zavod za javno zdravlje Grada Beograda tako da treba da se vrše kontrole

„Naša grupa je bila odmah posle grupe predškolaca sa Palilule koja se takođe zarazila salmonelom u istom odmaralištu, tako da se taj talas zaražavanja samo nastavio“, rekla je Vasović Novosel.

Ona je ocenila da je negde i propust Centra dečjih letovališta jer nije obustavio nastavu u prirodu kada je imao saznanja o prethodnom zaražavanju.

„Mi nismo imali nikakva saznanja da je grupa dece pre naših učenika zarzažena i desilo se to što se desilo“, rekla je Vasović Novosel.

Ona je istakla da im se do sada niko nije javio iz Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda.

„Ja sam uputila jedan dopis direktorki Centra dečjih letovališta i obavestila sve nadležne o dešavanjima i sada očekujem neku reakciju“, dodala je Vasović Novosel.

Iz Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda rekli su za portal Nova.rs da su analize i dalje u toku i nisu hteli da „ništa pričaju unapred“ dok ne stignu rezultati.

„Mi čekamo rezultate od Zavoda za javno zdravlje Valjevo i ne bismo unapred pričali ništa. Recimo jedni rezultati su pokazali da uopšte nema nikakvih nepravilnosti ili nejasnoća nakon što su uzeti uzorci koji se odnose na čistoću kuhinje i radnih površina“, naveli su nam u ovom centru.

Upitani o prethodnom slučaju zaražavanja mališana sa Palilule, Centar za dečja letovališta i oporavilišta grada Beograda je istakao da to „još uvek ne znamo da su se zarazili u odmaralištu“.

„Znate oni su kupovali i sladolede u okolnim prodavnicama u blizini objekta, jeli su palacinke, nisu se samo hranili u našem odmaralištu. Pritom frižider gde se prodaje sladoled, tu ima i smrznutog voća i povrća, a sladoledi nisu bili baš smrznuti. Mi čekamo rezultate da vidimo da li je stvarno kod nas problem ili ne“, poručili su iz ovog centra.

Inače, beogradski mediji prošle nedelje su objavili da se oko 25 predškolaca ustanove „Boško Buha“ iz Beograda na Divčibarama zarazilo salmonelom, a boravili su u istom odmaralištu „Stevan Filipović“.

Iz Centra dečjih letovališta su tada u saopštenju naveli da su od PU „Boško Buha“ obavešteni da se 11. juna kod dece iz ove ustanove, a koja su dva dana ranije napustila objekat, pojavili prvi simptomi stomačnih tegoba, mučnine i povišene telesne temperature.

„Četvoro mališana iz te predškolske ustanove obolelo od bakterije salmonela, a ukupno 25 je imalo navedene simptome“, naveli su tada iz Centra dečjih letovališta u saopštenju i dodali:

„U našem objektu na Divčibarama boravilo je 76 dece, sedam vaspitača i jedan koordinator iz te predškolske ustanove, koji tokom trajanja rekreativne nastave nisu imali simptome koji bi ukazivali na zarazu izazvanu salmonelom.“

BONUS VIDEO – Trovanje učenika u Ekonomskoj školi: Šta se dogodilo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare