Beogradski centar za bezbednosnu politiku
Foto: N1

Organizacije okupljene oko Platforme "Tri slobode" oštro osuđuju agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i upozoravaju da je na delu flangratno kršenje normi međunarodnog prava. Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Beogradski centar za bezbednosnu politiku, pozivaju se međunarodni akteri i humanitarne organizacije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sprečile dalje stradanje civilnog stanovništva, a nadležne institucije Republike Srbije da u tome daju svoj doprinos, kao i da se pripreme za pružanje pomoći izbeglim licima.

„Takođe, pozivamo institucije Republike Srbije da se pridruže ostalim državama u Evropi u osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Ovo je jedan od važnih trenutaka evropske solidarnosti i Srbija, ako želi da bude deo Evropske unije, mora da pokaže da deli njene vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Podseća se, takođe, da je Ruska Federacija aktivnim angažovanjem svoje vojske na teritoriji Ukrajine prekršila Minski protokol iz 2014. godine, kojim je uspostavljen prekid vatre u sukobu na istoku Ukrajine.

„Angažovanjem svoje vojske u Ukrajini, Ruska Federacija je prekršila i Povelju Ujedinjenih nacija, Završni akt iz Helsinkija, kao i Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine. Tim činom, Ruska Federacija je ugrozila mir i stabilnost kako u Evropi, tako i u čitavom svetu, a posledice će osetiti i građani Srbije. Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode izražavaju solidarnost sa građanima Ukrajine i apeluju na rukovodstvo Ruske Federacije da poštuju međunarodno humanitarno pravo, da zaustave stradanja civila, da obustave raketiranje i granatiranje civilnih objekata, i da momentalno prestanu sa pretnjom nuklearnog napada čitavom svetu zarad ispunjenja svojih ciljeva“, navodi se u saopštenju.

Pozivamo institucije Republike Srbije da učine sve kako bi obezbedili humanitarnu pomoć stanovništvu Ukrajine, da se pripreme za eventualni priliv izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, kao i da pruže humanitarnu i svaku drugu pomoć državama koje se graniče sa Ukrajinom u cilju sprečavanja humanitarne katastrofe zbog priliva velikog broja izbeglica.

Organizacije potpisnice saopštenja:

Autonomni ženski centar,
A11, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
Beogradski centar za bezbednosnu politiku,

Beogradski centar za ljudska prava,
Catalyst Balkans,
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA),
Građanske inicijative,
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,
Inicijativa mladih za ljudska prava,

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Novi optimizam,
Partneri Srbija,
Slavko Ćuruvija fondacija,
Trag fondacija

BONUS VIDEO: Posledice napada na centar Harkova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare