Fijat protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Treća grupa "Fijatovih" radnika iz Kragujevca, koja je prihvatila ponudu poslodavca da radi u Slovačkoj, otići će u nedelju u Trnavu, u tamošnju fabriku automobila, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu FCA. Prema rečima predsednika sindikata Saše Đorđevića, četvrta grupa radnika kreće u Slovačku 21. avgusta.

Đorđević je rekao da se na radnim mestima u fabrici u Trnavi već nalaze prve dve grupe „Fijatovih“ radnika.

On je rekao da sindikat i dalje nema zvanične informacije od kompanije o broju radnika koji su se odlučili za rad u „Stelantisovim“ fabrikama u inostranstvu do početka proizvodnje električnog vozila u Kragujevcu.

Prema rečima Đorđevića, ti radnici su najvećim delom prihvatili opciju „tri plus jedan“ odnosno da u Slovačkoj rade tri meseca, pa da jedan mesec budu u Kragujevcu, u ukupnom trajanju do dve godine.

Đorđević je najavio da će predstavnici sindikata u prvoj polovini septembra posetiti radnike u Trnavi.

PROČITAJTE JOŠ

On kaže da je za sindikat važno da zna da li se poštuje dogovor u vezi sa zaradama i bonusom, kakvi su uslovi za rad i život radnika, kao i detalje ugovora koji radnici prilikom zapošljavanja potpisuju sa agencijom u Slovačkoj.

Đorđević je rekao da će jedan manji broj radnika iz Kragujevca otići na rad u Poljsku.

On je naveo da kompanija u Kragujevcu još ne saopštava broj „Fijatovih“ radnika koji su prihvatili da rade u inostranstvu u trajanju do dve godine, ali je ocenio da se radi o malom broju radnika.

Đorđević kaže da sindikat nema ni zvanično obaveštenje o broju radnika koji nisu hteli se prijave za inostranstvo pa su kao tehnološki višak napustili fabriku uz otpremnine.

U sindikatu su izrazili žaljenje što je veliki broj radnika otišao iz kragujevačke fabrike, više od 1.300 od ukupno oko 2.000 zaposlenih.

Đorđević je kazao da će o zapošljavanju bivših „Fijatovih“ radnika u drugim firmama predstavnici sindikata razgovarati na sastanku u Predsedništvu Srbije, za koji se očekuje poziv.

On je ocenio da je priča o socijalnom programu za „Fijatove“ radnike u Kragujevcu „zatvorena“, pa će ključna tema tog sastanka biti njihovo „prioritetno“ zapošljavanje.

Zaposleni u „FCA“ u Kragujevcu koje je kompanija zadržala na radnim mestima, koriste kolektivni godišnji odmor do 1. do 17. avgusta.

BONUS VIDEO: Imaju li čime radnici Fijata da budu zadovoljni posle razgovora na Andrićevom vencu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar