Foto:Nova.rs; Andrej Cukic EPA/EFE

Milanko Šekler, mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu kaže za Nova.rs da bi protokol za treću dozu vakcine Sinofarm mogao postojati samo za one koji ni posle šest do sedam nedelja posle revakcine nisu stvorili antitela.

„Veoma je mali broj onih koji neće stvoriti antitela. To je oko jedan odsto. Znači, uopšte se ne radi o velikom broju ljudi. Recimo, u Saudijskoj Arabiji su obezbedili treći protokol, ali nigde ne piše za koji broj ljudi. Jedino što sam našao jeste da piše za jako mali broj ljudi“, kaže Šekler.

On kaže da ne znači da su oni ljudi koji imaju malu količinu antitela, nezaštićeni. I napominje da nije tačno da vakcina „ne radi“, već da je imuni sistem kod svakog drugačiji.

„Isto to sam i ispričao čoveku koji je devet puta radio test na antitela, i svaki put mu je pokazao da nema uopšte antitela. Prvo, uopšte ne znam što je toliko puta radio, ako jednom ili dva puta pokaže da je reč o nuli, šta više od toga raditi. Ali, nisu antitela jedino merilo. To treba zapamtiti“, objašnjava Milanko Šekler.

Šekler kaže da je potpuno normalno da antitela vremenom padaju. Jer, kako kaže, takva je „ekonomičnost prirode“.

„Merenjem nivoa antitela nećemo steći potpuni uvid u našu reakciju na vakcinu, i to jedna od komponenti imunog odgovora. Zašto bi naš organizam pravio antitela, ako nije potrebno da ih troši? Zato, kada se pojavi virus, on ima spremno pamćenje, i reaguje“, kaže ovaj mikrobiolog i viruslog iz Kraljeva.

O ideji treće doze počelo je da se govori s pojavom novih sojeva virusa korona, ali i izveštajima da se posle druge doze kineske vakcine kod pojedinih nisu stvorila antitela.

Kineska kompanija Sinofarm najavila je prošle nedelje da će ispitati rezultate treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu kako bi odlučila da li njihova vakcina treba da ima treću dozu.

Pojedini strani mediji objavili su da se vakcina testira i u Srbiji. Međutim, tu informaciju demantovali su i premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Brnabić je u januaru ove godine rekla da je „Srbija jedina država na svetu koja je nabavila Sinofarm, a da nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih ispitivanja“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram