Foto: Shutterstock/Printscreen/rfzo.rs

Liste čekanja na operacije i različite intervencije u Srbiji, čini se kao da se prave bez ikakvog reda i kontrole, a na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u poslednjih nekoliko meseci, ovi spiskovi više zbunjuju nego što informišu. Naime, pacijent koji je za ugradnju pejsmejkera upisan u novembru 2018, zakazan je za oktobar 2024, ali i onaj koji je prijavljen u septembru 2024, dobio je termin za novembar iste godine.

Oboleli se na listu upisuju po prioritetima, tačnije stepenu hitnosti, a spiskove u RFZO šalju zdravstvene ustanove, koje, očigledno, ne preteruju sa ažurnošću. Tako na listi za ugradnju pejsmejkera u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), svi datumi su izmešani i ostaje nejasno ko ima prednost, odnosno kako se ona zaslužuje.

Prema rečima lekara, hitni slučajevi, naročito kada su u pitanju srčane bolesti, ne idu ni na kakve liste, već se odmah sprovode u operacionu salu.

Hirurzi klinike Floridsdorf u Beču dnevno obave po tri operacije uz pomoć Da Vinči robotskog hirurškog sistema Foto:FoNet/TV FoNet

“Postoje slučajevi kada pacijenti mogu da čekaju, ali onda se na listama upisuju onako kako su pregledani i upućeni na intervenciju. Neshvatljivo je da neko ko je upisan pre pet godina, dobije termin za defibrilator, bajpas ili bilo koji drugi zahvat, isto kao i onaj ko se javio pre šest meseci ili godinu dana. Samim tim što su na listi, znači da nisu životno ugroženi. Najbolje bi bilo da niko ne čeka, ali trenutno, nažalost, drugog izbora nemamo”, objašnjava za Nova.rs specijalista kardiologije, zaposlen u UKC Srbije, koji je zamolio da ostane anoniman.

Konfuzni prioriteti

Na listi čekanja, istaknutoj na zvaničnom sajtu RFZO, u UKC Srbije za ugradnju pejsmejkera, od 400 pacijenata, jedan je upisan u novembru 2018, a termin mu je 24. oktobar 2024. Takođe, ukupno 12 pacijenata prijavljeno je 2019. Od toga je šestoro dobilo termin pet godina kasnije, tačnije u oktobru 2024, a petoro u novembru ove godine i jedan krajem januara 2025.

Foto: Printscreen/rfzo.rs

Međutim, prvih 220 pacijenata, među kojima su i oni upisani na listu od 2020. do 2024, zakazani su takođe za period od oktobra ove godine do aprila 2025, bez jasnog reda.

Ostali su zakazivani od maja 2025. do 12. marta 2026, kada je termin poslednjem pacijentu, upisanom 13. decembra 2023. Iako je više desetina njih prijavljeno ove godine, ovaj oboleli ostavljen je za kraj.

Na najdužoj, uveliko poznatoj listi čekanja, na Institutu za ortopediju Banjica, situacija je slična. Poslednji termin za ugradnju endoproteze kuka zakazan je za 27. decembar 2027, a pacijent je upisan četiri godine ranije, tačnije 27. decembra 2023.

Foto: Printscreen/rfzo.rs

Od 2.188 ljudi koji čekaju ovu protezu, više stotina njih upisano je ove godine, a datume za ulazak u operacionu salu dobili su ranije, od 2025. do početka 2027. Prvi upisani pacijent je iz aprila ove godine, a termin za operaciju je 1. oktobar 2024.

Za ugradnju proteze kolena upisan je samo jedan pacijent, 2. avgusta 2024, a operaciju će morati da čeka tačno tri godine, jer je zakazan za 2. avgust 2027.

Foto: Printscreen/rfzo.rs

Neshvatljivo je, međutim, da su poslednji termini za sve ortopedske intervencije, od njih 11.353, zakazane u tri dana, tačnije 27, 28, i 29. 12. 2027. Dok se svi prethodni termini mešaju i menjaju iz dana u dan, ovaj poslednji je mesecima “zamrznut”.

Vlast „u šoku“

I kao da su liste čekanja na medicinske intervencije problem “od juče”, pa ćemo ih srediti “preko noći”, angažovali su se predstavnici zdravstvenih i državnih vlasti, šokirani brojem pacijenata na spiskovima, koji se godinama ne menjaju.

Prvo se tim povodom oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a odmah potom i resorni ministar Zlatibor Lončar.

Zlatibor Lončar Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Naime, početkom ove nedelje, ministar zdravlja okupio je rukovodioce svih bolnica u kojima postoje liste čekanja. Potom je izneo svoje mišljenje o njihovom radu, kao da krivica za raspad zdravstvenog sistema u potpunosti pada na leđa ustanova. Ubrzo je napustio sastanak, a sa direktorima je ostao doktor Zoran Gojković, ortoped i savetnik u Ministarstvu zdravlja.

“On je, inače, ortoped, pa nam je izneo njihovu neizvodljivu ideju o eliminaciji liste čekanja. Naime, ministarstvo planira da kontroliše koga od pacijenata stavljamo na listu čekanja. Navodno će svakog pacijenta da proveravaju, da li je stvarno za veštački kuk ili koleno. To će biti moguće, jedino ako formiraju komisiju koja će da proverava svaki rendgenski snimak, što je nemoguće”, rekao je za Nova.rs doktor, rukovodilac u jednoj beogradskoj zdravstvenoj ustanovi, koji je prisustvovao sastanku.

Pročitajte još:

Podsećamo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u neverici prošle nedelje govorio o listama čekanja, kao da su u pitanju novi podaci sa kojima, do sada, javnost nije bila upoznata. Naprotiv, samo su nadležni izgleda bili “neobavešteni” ili su “sedeli na ušima”, namerno ili slučajno, na kraju nije ni važno.

On je naglasio da sve liste čekanja moraju da budu rešene do polovine ili najkasnije do kraja sledeće godine. Naravno, nije objasnio, kojim metodama će ovi “kilometarski” spiskovi biti eliminisani u zadatom roku.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Inače, na sajtu RFZO, na kojem se objavljuju liste, najduže se čeka na operacije i intervencije u oblasti ortopedije, ali i kardiohirurgije i oftalmologije, a potom i na dijagnostiku, snimanje na CT skeneru i magnetnoj rezonanci. Ukupno je blizu 70.000 pacijenata na ovim listama, a tokom proteklih godina, mnogi, nažalost, termine nisu ni dočekali.

***

BONUS VIDEO: Ko pravi liste čekanja lekari ili loš zdravstveni sistem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare