Toma Mona odlučuje kome će država pokloniti javno zemljište

Društvo 21. jun. 202113:47 > 14:02
Podeli:
izgradnja autoputa Ruma Šabac Foto:MGSI/Đ.K

Vlada Srbije osniva Komisiju koja će predlagati Vladi, koje zemljište u javnoj svojini, odnosno u vlasništvu države, treba pokloniti ili prodati ispod tržišne cene. Na čelu te Komisije biće ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Odluku o formiranju Кomisije za davanje predloga Vladi za prethodnu saglasnost za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini po ceni manjoj od tržišne cene, ili bez naknade donela je Vlada Srbije, a potpisala je premijerka Ana Brnabić.

Tom odlukom određeni su zadaci Komisije i sastav.

Šta radi Komisija

Osim što može da da saglasnost da se zemljište u javnoj svojini, u vlasništvu svih građana Srbije, proda po nižoj ceni od tržišne ili čak i pokloni, Komisija isto tako takav zahtev može da odbije.

Komisija razmatra zahtev za davanje prethodne saglasnosti za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini i elaborata o opravdanosti davanja odobrenja.

O tome odlučuje i u slučaju kada se zemljište u javnoj svojini prodaje putem raspisivanja javnog oglasa ali i u slučaju direktne, neposredne pogodbe.

Na kraju predlaže Vladi akt kojim se daje takozvana prethodna saglasnost za otuđenje.

U suštini, daje se zeleno svatlo da se, na primer, zemljište koje je u svojini države pokloni nekoj privatnoj firmi ili licu.

Sve to je u skladu sa Uredbom koju je Vlada donela a koja omogućava sve ovo – otuđenje zemljišta u javnoj svojini ispod cene ili čak i bez naknade.

Ono što se napominje i što se navodi kao polazna osnova i za odluke koje donosi novoformirana Komisija jeste to da je ovakav ustupak moguć u slučaju da je reč o „projektima ekonomskog razvoja“.

Ko vodi Komisiju

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Na čelu Komisije koja će praktično odlučivati koji privatnik može da dobije javno zemljište besplatno ili po nižoj ceni od tržišne, biće ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Reč je o čoveku koji je pre imenovanja na ovu poziciju imao iskustvo u hotelijerstvu ali ne i u građevinarstvu.

To je više puta i pokazao…

Gafovi, neznanje, psovanje i veličanje lidera SNS i predsednika države Aleksandra Vučića je ono čime se do sada istakao.

Njegov zamenik biće Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Za članove su imenovani Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, Vojislav Lazarević, pomoćnik ministra finansija, Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave, Branislav Pejčić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede,  Jadranka Savić iz Ministarstva pravde i Predrag Deretić, viši savetnik za direktna ulaganja Razvojne agencije Srbije.

Kako se u odluci Vlade navodi, ova Komisija se sastaje po potrebi a sednice saziva ministar Momirović.

Inače, u obrazloženju odluke Vlada se poziva na postojeću Uredba o uslovima, načinu i postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije kojom je predviđeno osnivanje Komisije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar