Kraljevo, novi stanovi, useljenje, nova zgrada
Foto: Nova.rs

Prošle nedelje uručeni su prvi ključevi vlasnicima stanova u prvoj od tri zgrade koja je sagrađena za stanovnike Dositejeve ulice u Kraljevu čije su stare zgrade stradale u zemljotresu pre 11 godina. Ali, sramno je da su ministar građevinarstva i gradonačelnik Kraljeva poznatiji po nadimku Aerodrum, ljude svečano poslali u zgradu bez grejanja.

Inače, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić nadimak je dobio zahvaljujući upornom pogrešnom izgovaranju reči aerodrom.

Prva zgrada u okviru projekta urbane regeneracije, završena je pre više od godinu dana. U ovu sedmospratnicu trebalo je da se useli 106 porodica. Onda bi njihove oronule zgrade bile porušene. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako dok se ne poruši sedamnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica.

Iako se mnogi od prvih stanara koji su bili na spisku da se usele već su izgubili nadu, prošle nedelje su ministar Tomislav Momirović i gradonačelnik Predrag Terzić svečano uručili ključeve za prvih šest stanova.

„Danas je veliki dan za sve one ljude koji su decenijama živeli u malim stanovima od 30 ili 35 kvadrata u kojima nisu imali osnovne uslove, gde je postojao jedan toalet za čitav sprat“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva nakon što je zajedno za ministrom Momirovićem u zgradi gradske uprave uručio ključeve stanova.

Kraljevo, novi stanovi, useljenje, nova zgrada
Foto: Nova.rs

Iako je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navedeno da je ključeve dobilo 106 porodica, ugovore je potpisalo tek dvadesetak vlasnika.
Ali, ono što niko od njih nije objasnio jeste da u zgradi nema centralnog grejanja, i da su radijatori hladni, a grejna sezona je zbog hladnih dana počela još pre dve nedelje.

„Sramota je koliko su nas lagali. I ja treba uskoro da se uselim. Ali, osim toga što moramo da doplatimo jer je površina stanova veća od sadašnjih, a to je oko 2.000 evra i više, mi ne znamo gde ulazimo. Niko ne zna šta je sa grejanjem. U stanovima ne mogu da se dostignu potrebne temperature. Da li su instalacije ili izolacija. Nemamo pojma. Moraćemo i i kuhinji da sređujemo instalacije. Niko nam ništa iz lokalne vlasti nije objasnio“, kaže Zoran kojeg smo zatekli ispred stare zgrade.

„Ana Brnabić je prilkom posete u aprilu 2019. godine, obećala da će zgrada biti useljena u februaru 2020. godine. Stanari koji žive u ruševinama i koji su poverovali premijerki, prošle godine nisu kupili ogrev, u nadi da će zazimiti u novom objektu sa parnim grejanjem. A onda su u sred zime, kada su videli da su ponovo prevareni, kupovali drva. Međutim, nepoznanica je da li je rešen problem sa grejanjem, zbog čega je i odlagano useljenje. Koliko je meni poznato, prilikom nekog ranijeg testiranja, temperatura u stanovima nije prelazila 16 stepeni, a nadležni nisu mogli da se dogovore ko je kriv“, kaže Ivan Matović, od odbornik Udruženja Starosedeoci Kraljeva.

Kako smo saznali, topla proba nije urađena, stanari nemaju ugovore sa Toplanom, a grejna sezona je zvanično počela 15. oktobra.

„Važno je da se lokalni poltroni pohvale kako su ispoštovali rokove, da se malo slikaju, a građani neka zimuju u hladnim stanovima. Jedini problem je što nova zgrada nema dimnjak, pa ove godine neće moći da kupuju ogrev, već će morati da se snalaze na druge načine“, kaže Matović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram