Ljiljana Simić i Ivana Stašević Karličić Foto: Privatna arhiva/Goran Srdanov/Nova.rs

Dok danima traje štrajk u klinici "Dr Laza Lazarević", gde zaposleni traže ostavku direktorke Ivane Stašević Karličić, ona tvrdi da nema nikakvog štrajka i da su to besmislice. Kaže da su to samo protestna okupljanja, ali njeno mišljenje ne dele zaposleni u ovoj ustanovi. Doktorka Ljiljana Simić tvrdi za Novu da je nedvosmisleno u pitanju štrajk i da će on trajati dokle god Stašević Karličić ne podnese ostavku.

Doktorka u klinici “Laza Lazarević” Ljiljana Simić u izjavi za Nova.rs najpre se osvrnula na komentar direktorke prilikom gostovanja na RTS gde je rekla “to nije štrajk”. Simić je podvukla da je apsolutno u pitanju štrajk, a da li će to prihvatiti direktorka jednostavno nije u domenu zaposlenih.

“Direktorka pokušava da minimizira aktivnosti zaposlenih koji danima protestuju i iskazuju svoje nezadovoljstvo. Ovo je štrajk i sve zvanične institucije su to prihvatile. Da li ona prihvata to ili ne, to nije u našem domenu, niti možemo da utičemo. Ono što je sigurno je da su zaposleni jasno pokazali da je u pitanju štrajk”, objasnila je doktorka.

Kad je reč o konrektnim zahtevima štrajk, Simić je nedvosmisleno rekla da je jedini cilj razrešenje v.d direktorke Ivane Stašević Karličić.

Foto:Vesna Lalić

“Nikakva politička konotacija ne postoji, ni u jednom od naših intervjua ili nastupa nismo pokazivali bilo kakve političke namere. U pitanju si usključivo problemi koji su vezani za kliniku, za klimu i radnu atmosferu koju je učinila direktorka. Na naše skupove dolaze samo zaposleni. Žao mi je što ona pokušava da uvuče i neke druge aktere u problem koji je ona jedina napravila. Nećemo joj dozvoliti da obesmisli suštinu”, naglasila je naša sagovornica.

Simić je podvukla da nju niko nije predstavio u lošem kontekstu, osim kao lošeg rukovodioca, kao čoveka koji sve svede na lični plan.

Ljiljana Simić Foto: Privatna arhiva

„Ona, lično motivisana otporom prema nekome, procesuira ljude iz subjektivnih razloga, bez nekakvih objektivnih faktora. Dodatno, javnost mora da shvati da zaposleni u klinici žive u užasnoj presiji, od kojih je trećina na bolovanju iz zdravstvenih razloga koje je ona izazvala. Svako od nas trpi odnos za koji je teško naći reč. U pitanju su strašni pritisci i golgote”, dodala je naša sagovornica.

Simić je napomenula da se Karličić stalno krije iza državnih instanci, te da neretko provejavaju poruke poput onih “ti ne znaš ko sam ja”.

“Tako se sprovodi terororno-diktaturna sila, čime se predstavljaju stvari u njenu korist. Nikada nije dozvolila nikakav stručni dijalog, nije želela da sluse primedbe. Svaka dobronamerna sugestija za nju je antidržavna floskula, iako su naši zahtevi vezani isključivo za posao i ekstremnu dezorganizaciju koju je napravila, zbog čega je otišlo 25 lekara specijalista iz ustanove”, podvukla je naša sagovornica i dodala da je nekoliko ljudi pokušalo da se vrati, na šta su dobili odgovor da njima takvi stručnjaci nisu potrebni.

Doktorka je naglasila da će štrajk trajati i dalje, sve dok direktorka ne podnese ostavku.

“Štrajk se nastavlja i sutra pa sve do rešavanja ove situacije. Imamo plan, budući da imamo dva sektora u Beogradu i Padinskoj skeli, da protest bude tri dana u Beogradu, a dva dana u sektoru Padinske Skele. Podvlačim, štrajkova će biti dok se ne reši situacija, odnosno direktorka ne podnese ostavku”, zaključuje naša sagovrnica.

Podsetimo, u aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, javnost je bila iznenađena vešću o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, a sprovela direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić.

Ovo je nažalost bio samo jedan u nizu neobjašnjivih poteza direktorke, zbog koje su, kako oni sami kažu, mnogi zaposleni, napustili ovu bolnicu u protekle tri godine. Takođe, javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je kao direktorku državne.

Od poslednje nedelje septembra svakodnevno traju protesti zaposlenih, a jedini cilj je da ona više ne bude direktorka.

Bonus video: Radnici traže neopozivu ostavku direktorke klinike Laza Lazarević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare