Foto: Printscreen/FoNet

Zaposleni na minimalcu, koji su podneli tužbe za isplatu regresa i toplog obroka, najavili su da će u subotu, 12. novembra održati protest u Beogradu, a njihov zahtev je da država spremačicama, servirkama i domarima oprosti parnične troškove u sudskim sporovima.

Kako saznaje Danas, planirano je da kružni tok na Slaviji u subotu bude blokiran od 12 do 13 sati, nakon čega bi usledila šetnja do Predsedništva Srbije, a očekuje se da na protestu učestvuje preko 1.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama, školama i domovima zdravlja i bolnicama iz više gradova u Srbiji.

Ivan Ječmenica, advokat koji je zastupao neke od zaposlenih koji su potraživali regres i topli obrok, kaže za Danas da njihove peticije do sada nisu urodile plodom i da je očigledno jedno rešenje ulica.

„Zaposleni su došli u situaciju da izađu na ulicu jer nemaju drugog izbora. Sve molbe i peticije usmerene ka nosiocima najviših političkih funkcija nisu dale rezultat, niti je pokazano razumevanje za njihov težak materijalni položaj i samu činjenicu da je ove troškove prouzrokovao, pre svega, Vrhovni kasacioni sud (VKS), koji ponovo preko noći menja svoje stavove kao u slučaju banaka. Očito je postala praksa da čim se pojavi malo veći broj tužbi, oni volšebno menjaju stav“,kaže Ječmenica.

Skup zakazan za subotu je, dodaje, prevashodno protest radnika koji više od 10 godina primaju minimalac i koji su u sudskim postupcima pokušali da ostvare pravo na topli obrok i regres.

PROČITAJTE JOŠ

Ječmenica podseća da je VKS u februaru 2020. doneo odluku po kojoj oni imaju pravo na ove naknade, što je kasnije u svom dopisu jednoj zdravstvenoj ustanovi potvrdio. Međutim, u junu ove godine VKS pravi zaokret u svojoj sudskoj praski i donosi zaključak po kojem zaposleni nemaju pravo na posebnu isplatu na ime toplog obroka i regresa uz obrazloženje da im je ovo pravo već sadržano u koeficijentu.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO: Protest ispred pošte 06.11.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar