Jovan, Nemanja, Miloš, Anđela, Andrijana, Nevena, Ivan, samo su neki od mladića i devojaka koji su 4. maja teško ranjeni u masovnom ubistvu u Duboni i Malom Orašju. Mnogi od njih i dalje žive sa teškim posledicama, vezani za invalidska kolica ili druga ortopedska pomagala, a neki su još u bolnici. O njihovom zdravstvenom stanju se malo zna, a o egzistencijalnom još manje jer oni ne traže ništa, iako im je preko potrebna novčana pomoć za terapije, skupe lekove, suplemente, odlaske u Beograd na lečenje....

Porodice preminulih i ranjenih u selima Malo Orašje i Dubona ni posle 7 meseci ne žele da govore o bolu koji još traje i o borbi za preživljavanje.

Jer, oni zaista preživljavaju, sami, bez ičije pomoći bore se za svoju decu.

Specijalista za plućne bolesti dr Slavica Plavšić, koja u svojim autorskim tekstovima često piše o žrtvama masakra i o njihovim porodicama s kojima je u kontaktu, ukazuje na činjenicu da su ranjeni u potpunosti zaboravljeni i prepušteni sami sebi, uprkos izuzetno teškim povredama koje imaju.

Jovan Ranković Foto: Printscree/N1

Tako, ranjeni Jovan Ranković (21) iz Dubone kom je desna ruka van funkcije već sedam meseci, živi od samo 40 000 dinara. I ne samo on, nego i članovi njegove porodice: otac, baba i deda. Svi oni zavisili su od Jovanovih primanja koja su sada znatno manja.

„Jovan je radnik u jednoj pekari u Smederevu i pre ranjavanja, radio je uglavnom noćnu smenu. Posle toga je odmah išao u šumu po ceo dan, pa uveče ponovo na posao. Više od sedam meseci mu je desna ruka van funkcije. Pri tom ima i stomu. Oni jedva sastavljaju kraj sa krajem pošto sada prima samo 65 odsto od plate“, napominje dr Slavica za naš portal.

Nemanja Ilić i Miloš Jovanović iz Malog Orašja rade zajedno u jednoj pekari, a nažalost, zajedno su i povređeni u masakru. Zadobili su izuzetno teške povrede donjih ekstremiteta.

Miloš je zadobio prostrelnu ranu desnog kolena, koje je jako teško oštećeno, sa poremećenom anatomskom strukturom.

Miloš Jovanović sa bratom Foto: Privatna arhiva

On je nedavno ponovo hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije, gde mu je pre nekoliko dana urađena druga operacija kolena. Takođe dobija samo 65 odsto od plate koju je imao u pekari, a živi u višečlanoj porodici koja se bavi poljoprivredom.

I Miloš je pomagao svojoj porodici, doprinosio zajednici, a sada je u tome sprečen. Sada porodica pomaže njemu da prebrodi ovu „noćnu moru“ i da se oporavi.

PROČITAJTE JOŠ:

I dvadesetogodišnji Nemanja Ilić iz Malog Orašja ima izuzetno ozbiljnu povredu leve noge. On je takođe jedan od najteže povređenih u ovom krvavom masakru.

Foto: Privatna arhiva

Svi ovi momci sprečeni su da rade. Njihove porodice se same snalaze za svoje i potrebe svoje teško povređene dece.

Ne traže ničiju pomoć.

Na to ukazuje naša sagovornica dr Plavšić.

Nemanja Ilić Foto: Privatna arhiva

„Porodice ne žele da govore o tome jer su ponosne, dostojanstvene i naviknute na takav život i nepravde. One ne treba ništa da traže i da prolaze kroz komplikovane procedure i zahteve, nego je država dužna da se brine o njima i da na mesečnom nivou dobijaju prihode koji će pokriti njihove troškove“, smatra ona.

Mlada Andrijana Mitrović je jedna od tri devojke koje su te kobne večeri povređene. Ona je zajedno sa drugaricama Anđelom i Teodorom otišla iz Malog Orašja u Dubonu, gde ih je sačekala rafalna paljba u školskom dvorištu. I ona i Anđela su veoma teško povređene i dugo vremena su bile u kritičnom stanju.

Andrijana živi sa majkom sa 35 000 dinara mesečno

Andrijana živi sa majkom sa 35 000 dinara mesečno. I dalje se bori sa užasnim povredama koje je napravio masovni ubica, a nema nikakvu pomoć.

„Andrijana živi sa majkom. Ima sestru koja je udata. Otac im je poginuo kada je Andrijana imala 7 godina. Bila je zdrava devojka kojoj ništa nije falilo. a posle sto dana izašla je iz bolnice sa skoro 20 kilograma manje, bez jednog bubrega i žučne kese, sa teškom povredom jetre. Provela je kući mesec dana nakon čega je ponovo primljena na hirurško odeljenje. Taj ponovni boravak u bolnici ju je jako slomio psihički i ponovo fizički“, navodi njena sestra Andrijana.

Dodaje da je Andrijana ponovo krenula iz početka, uz pomoć majke i sestre i nekih dobrih ljudi koji su pomogli ovoj i drugim porodicama teško ranjenih u masakru.

„Andrijanin oporavak i ozdravljenje stradalih iz Dubone, Malog Orašja i Beograda, važni su koliko i pravda koju svi željno iščekujemo i kojoj se nadamo. Na svima nama je da pomognemo koliko možemo. Jedino tako ima nade za sve nas“, smatra dr Plavšić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare