Gužva pred Torlakom; Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Crna Gora je konačno otvorila granice za Srbe i mnogi ovih dana pakuju kofere za more u pokušaju da iskoriste ono malo leta što je ostalo. Od utešnog letovanja deli ih još samo jedan papir - s negativnim rezultatom PCR ili pozitivnim rezultatom ELISA testa. Međutim, kako trenutno stoje stvari, taj papir je mnogo komplikovanije nabaviti nego što se čini.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, gde se zakazuje uzimanje brisa grla i nosa za testiranje na kovid 19 na lični zahtev građana, istaknuto je da su svi termini za PCR testiranje popunjeni sve do 20. avgusta.

Tako oni koji su putovanje u Crnu Goru planirali u narednih nedelju dana imaju dve opcije – da ga odlože ili da pokušaju s ELISA testom. U oba slučaja treba da znaju šta ih čeka.

Pročitajte još:

Zakazivanje PCR testiranja ponovo počinje 18. avgusta. Kako je navedeno, testiranje na sopstveni zahtev i jeste uglavnom namenjeno putnicima u međunarodnom saobraćaju, ali dnevni kapacitet za testiranje je 30 osoba. Očekivano je da će uslovi za ulazak u Crnu Goru izazvati nove gužve, a treba i razmišljati o tome da rezultat testa ne sme biti stariji od 72 sata.

„Od 18. avgusta, termin za testiranje građani mogu zakazati slanjem zahteva putem email-a [email protected] u kome treba dostaviti kontakt telefon kako bi se preciziralo vreme testiranja. Pre dolaska na testiranje treba obaviti uplatu od 6.000,00 dinara na žiro račun koji je otvoren kod RFZO-a“, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Batut“ je navedeno da se PCR testiranje, kao i serološko, zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Druga varijanta je ELISA test, koji može da se uradi i na privatnim klinikama. U Crnu Goru može da se uđe samo s pozitivnim rezultatom, opet, ne starijim od 72 sata.

Pročitajte još:

To podrazumeva prisustvo antitela u organizmu, što znači da ste bili zaraženi koronavirusom i oporavili se. Međutim, ni to nije garancija da ćete imati pozitivan rezultat na ELISA testu

PCR testiranje se obavlja u domovima zdravlja, Gradskom zavodu za javno zdravlje i na institutu „Torlak“, a serološko u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare