Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

"Nedopustivo je da se u 21. veku nama otima zemlja na području opštine Lučani radi izgradne auto-puta prema Požegi", kažu meštani Krstaca, Negrišora, Markovice, Dučalovića i Lisica za Nova.rs. Kako navode, svako ko pokuša da ostvari svoja prava i dobije adekvatnu cenu, pred sudom mora da prođe golgotu, dok se radovi izvode, a sudski postupci namerno otežu u nedogled.

Oni smatraju da će mnogi, kada im prekipi, od njih odustati i državi ‘pokloniti svoje kuće i imanja’. Kažu da je eksproprijacija gora i od nacionalizacije i najgora vrsta otimačine.

„Niko od nas nije protiv izgradnje puteva, svesni smo dobrobiti te investicije, ali moraju ceniti i naša prava zbog dedovine“, kaže za naš portal Čedo Joković.

Prema njegovim rečima, mnogi neće dozvoliti da se preoru njihova imanja, a Kinezi im prave haos i po onima koja nisu u postupku eksproprijacije krčeći njihove šume.

„Oni će otići iz Srbije kada završe svoj posao, a mi nećemo imati od koga da naplatimo štetu“, kazao nam je Joković.

Kako je istakao zemljište u Kruševcu vredi 2.500 rsd po m2, Trsteniku 1.400 do 1-800, Kraljevu 2.200, Vrnjačkoj Banji 3200, Čačku 1.800, a u Lučanima 115 dinara po kvadratnom metru.

„Celo moje domaćinstvo treba da iselim, da izađem iz rođene kuće. Nude nam cenu 350 evra po m2 za objekat (kuću). To je stvarno bruka, verujte mi da sam ogorčen. Samo sam dobio obaveštenje da sam planiran za eksproprijaciju i ama baš ništa više. Mojim komšijama su uzeli zemlju pre tri godine, nisu dobili novac i bili prinuđeni da angažuju advokata. Traje postupak u ivanjičkom sudu. Biće tu na stotine tužbi, pored već aktuelnih“, ocenio je Joković.

Budući da su Lučanci najavili protest za nedelju, naprasno je došla delegacija iz Beograda. Prema našim pretpostavkama, da ih „smire“ pred izbore, jer su i Čačanima, koji su najavili blokade za sutra najavili krivične prijave iz MUP-a.

Sa oštećenima je razgovarala Milana Rakić, državna sekretarka Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture. Međutim oni neće odustati od blokade.

Jokovićev advokat, Zoran Pešić kaže za naš portal da će punomoćnici stranaka odražati sastanak u sredu sa predstavnicima Ministarstava pravde, građevinarstva i JP „Putevi Srbije u sredu.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„To bi trebalo da reši probleme, odnosno ubrzavanje sudskih postupaka, naknade i isplate za eksproprijaciju. Druga teškoća je privremena eksproprijacija, i o tome se mora razgovarati. Rokovi su istekli, a država i dalje drži te parcele. Ljudi su nezadovoljni jer se radovi obavljaju, a ništa im nije plaćeno. Imaju obećanje od MSGI da će se poslovi obustaviti dok im ne bude isplaćena naknada“, rekao nam je advokat.

Prema njegovim rečima, u slučaju Čede Jokovića, nije isplaćen ni jedan jedini dinar.

„Stav oštećenih je da održe protest, jer problemi apsolutno nisu rešeni. Ovo je samo jedan mali korak, a diskutabilno je kada će se to sve završiti“, zaključio je Pešić.

Bonus video: Protest pijačnih radnika ispred Predsedništva Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar