Foto N.Savić

Protest meštana sela Pakovraće kod Čačka, koji je bio najavljen za danas ispred zgrade Gradske uprave, odložen je za sredu u 12 sati, zbog dvodnevnog Dana žalosti koji je proglašen u Čačku zbog pogibije četvorice mladića iz tog grada u saobraćajnoj nesreći.

Meštani Pakovraća, čije se kuće i zemlja nalaze na trasi autoputa Preljina-Požega, rekli su agenciji Beta da će protestovati jer su dobili rešenja da se sa svojih imanja isele za sedam dana, iako im još uvek nije isplaćena imovina koja im se oduzima zbog izgradnje autoputa.

Oni su istakli da su u poslednje dve godine više puta protestovali protiv države zbog oduzimanja imovine za izgradnju autoputa i da za to vreme žive na gradilištu, u prašini, bez mogućnosti da obradjuju imanja.

Spor sa državom je nastao zbog cene koja im je ponudjena za zemlju i kuće koja je prema njihovoj oceni „nerealno niska“, zbog čega su tužili državu, ali sudski procesi se prema oceni meštana Pakovraća odugovlače i još uvek nisu završeni.

Meštanima Pakovraća je ponuđeno 120 evra po aru za oduzetu zemlju koja se nalazi na trasi autoputa, dok su, prema njihovim rečima, građani kojima je zbog izgradnje autoputa oduzeta zemlja na drugim lokacijama dobijali i po 1.500 evra po aru.

Oni navode da su početkom aprila ove godine imali nekoliko sastanaka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, nadležnim ministrima i predstavnicima Gradske uprave Čačka na kojima im je obećano rešavanje njihovih problema, ali da ta obećanja nisu ispunjena.

Protestu meštana Pakovraća pridružiće se i meštani Baluge, Preljine i okolnih sela okupljeni u Udruženju „Ne damo đedovinu“, koji se bune zbog trajnog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije za potrebe izgradnje autoputa, rečeno je agenciji Beta u udruženju.

Najavljeno je da će se tom protestu pridružiti i meštani više sela iz okoline Lučana koji su takodje nezadovoljni eksproprijacijom zemlje zbog izgradnje autoputa.

Bonus video: Gotovi protesti na Gazeli

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare