Foto: Nova S

Članica Kriznog štaba, virusolog, Tanja Jovanović izjavila je da nije doneta bilo kakva odluka prema kojoj bi vakcinacija đaka starijih od 12 godina bila obavezujuća, a nema ni odluke prema kojoj bi đaci koji nisu vakcinisani trebalo da se testiraju svakih nedelju dana.

„Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid-19“, preneo je ranije „Kurir“ izjavu doktorke Jovanović. Za Nova.rs ona tvrdi da nije bilo reči o đacima, već da je govorila o studentima Medicinksog fakulteta.

„Ne nije doneta takva odluka, koja se tiče đaka, Ja sam dala informaciju da studenti koji su na letovanjoj praksi iz kliničkih predmeta – interna medicina i hirurgija moraju ili da budu kompletno vakcinisani ili da imaju negativan PCR nalaz kako bi im bila omogućena praksa na klinikama koje su nastavne baze Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Znači, ovo je informacija za studente medicine. Ne odnosi se na đake“, kaže Jovanović za Nova.rs.

Ona, ipak, ističe da istraživanja ne pokazuju bilo kakvu štetnost kada je reč o vakcinisanju dece starije od 12 godina, pa se vakcinacija preporučuje.

„Bez obzira na sve, to je preporuka, a ne bilo kakva obaveza ili odluka“, kaže Jovanović.

Podsećamo, na adrese direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji stigao je dopis ministra prosvete Branka Ružića, a u kojem se navodi zaključak Kriznog štaba da škole snažno preporuče da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv bolesti COVID-19.

Dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je potpisao Branko Ružić, navodi se da je Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti COVID-19, na 82. sednici održanoj 28. jula ove godine, doneo zaključak u kom se školama snažno preporučuje da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv bolesti COVID-19 u skladu sa aktuelnim Stručno-metodološkim uputstvom za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv koronavirusa Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bonus video – Kako je nastala vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare