Škola, učenik, učenici, obrazovanje
Foto: Shutterstock

Nakon nekoliko nedelja nagađanja i pretpostavki o tome kako će izgledati nova školska godina, Krizni štab je najzad doneo odluku o trajanju časova i modelima nastave. O modelima nastave i načinu ponašanja đaci i roditelji će dobiti pismeno uputstvo od škole, a mi vam donosimo sve mere koje je struka danas odobrila na jednom mestu.

Kako je objasnio ministar prostvete Branko Ružić, stručna komisija predočila je Kriznom štabu plan i program nove školske godine, nakon konsultacija sa zdravstvenim radnicima, prosvetnim kadrom i roditeljima.

„Danas imamo priliku da predstavimo detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada ove godine, koji je Krizni štab usvojio. Želimo da poručimo da je obrazovanje dece prioritet u našem radu“, rekao je ministar Ružić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zvanično je odlučeno da se đaci vrate u školske klupe 1. septembra i da čas traje 45 minuta. Nastava će se, kako je saopštio, odvijati po tri modela.

Tim za škole koji čine predstavnici Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut i predstavnici Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog u narednom periodu ima zadatak da prati i koordiniše primenu preventivnih mera u radu škola i na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj lokalnoj samoupravi. Na osnovu toga će donostiti odluku koji model nastave može da se primenjuje u svakoj pojedinačnoj školi.

Modeli nastave nove školske godine

Svaka lokalna samouprava će biti rangirana u crvenu, zelenu ili žutu boju, u zavisnosti od broja zaražene dece, nastavnog kadra i vannastavnog osoblja. U opciji su tri modela, a koji će se primenjivati zavisi od broja vakcinisanih, zaraženih, procenta pozitivnih testova i kako se primenjuju mere prevencije.

Prvi model primenjuje se u potpuno sigurnom okruženju. Rad može da se odvija u školi za sve učenike istovremeno. Deca mogu da sede zajedno u klupama, a zaštitne maske nose samo kada usmeno odgovaraju. Vakcinisani nastavnici nisu u obavezi da nose maske dok ne priđu učenicima na 1,5 metar rastojanja.

Drugi model je kombinovani, sličan prošlogodišnjem. On važi za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i za srednjoškolce. Podrazumeva jedan dan rada onlajn, dok bi đaci već drugog dana dolazili u školu. Razlika u odnosu na prethodnu godinu koja važi za srednje škole jeste da se smena modela vrši na dnevnom, ne na nedeljnom nivou.

Tim za škole može doneti odluku da se ovaj model primenjuje u šestom i sedmom razredu osnovne škole, ukoliko epidemiološka situacija to nalaže. Ako u jednom odeljenju ima više od 16 učenika, onda se deca dele u grupe.

POGLEDAJTE JOŠ:

Treći model će biti primenjen u najugroženijim jedinicama lokalne samouprave, odnosno mestima koja predstavljaju veliki stepen rizika po zdravlje opšte populacije. Srednjoškolci nastavu pohađaju onlajn, dok se za osnovce primenjuje kombinovana nastava. Kao i prošle godine, časovi za đake od prvog do četvrtog razreda će trajati 30 minuta i odvijaju se u grupama. Kada je reč o učenicima od petog do osmog razreda, oni će nastavu pohađati jedan dan u školi, drugi dan onlajn.

Tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba može da donese odluku o promeni modela nastave. U tom slučaju obaveštava se škola, a do petka u 12 sati se obaveštavaju roditelji i đaci.

Bez promene pravila za predškolske ustanove

Kada je reč o predškolskim ustanovama, preporuke su date u julu mesecu. Deca i vakcinisani vaspitači nisu u obavezi da nose zaštitne maske. Ukoliko dođe do zaražavanja u grupi ili odeljenju, sva deca moraju nose maske, a zaraženi ide u karantin.

Nadležni pozivaju na vakcinaciju, broj zaraženih naglo skočio

U Srbiji je danas registrovano 2.216 novozaraženih, dok je osam osoba preminulo od posledica virusa. Poslednji put više od 2.000 zaraženih bilo je 29. aprila ove godine, pa su nadležni još jednom pozvali građane da se vakcinišu.

„Predlog je da krenemo normalno u školsku godinu, s punim fondom časova, uz obavezne maske, a apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu. Mislim da je izuzetno važno da ove školske godine deca krenu normalno u školu“, rekla je premijerka Ana Brnabić uoči sednice Kriznog štaba.

U Srbiji je odobrena vakcinacija dece od 12 godina i to Fajzer vakcinom. Ministarstvo prosvete nedavno je poslalo dopis školama u kome se apeleluje na vakcinaciju što većeg broja dece.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare