Krizni Štab Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dugo iščekivana sednica Kriznog štaba održaće se danas. Nakon velikog rasta broja zaraženih, stručnjaci i politički deo štaba sastaju se kako bi povukli naredne korake u pravcu suzbijanja epidemije. Na stolu se nalazi nekoliko predloga o kojima bi moglo da se raspravlja, a među njima su početak školske godine, kovid propusnice, obavezna vakcinacija zdravstvenih, odnosno prosvetnih radnika i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

Sve veći rast broja zaraženih, pune bolnice i dvocifren broj preminulih praktično su „naterali“ članove Kriznog štaba da se još jednom okupe u Palati Srbija. Epidemiološka situacija već danima je loša, a utisak je da se novim merama zakasnilo, a da stare nisu imale baš mnogo efekta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se posle dužeg vremena sastao sa direktorima kovid bolnica zbog povećanog broja zaraženih pacijenata, te da će u naredne tri nedelje doći do povećanja broja zaraženih.

Krizni štab novu sednicu očekuje u lošijoj atmosferi nego što je bila ona je održana u junu, budući da je epidemiološka situacija znatno gora. Za sada iz Kriznog štaba ne stižu signali koje bi mogle da budu nove mere, ali sudeći prema izjavama zvaničnika i lekara iz Kriznog štaba na sednici će se raspravljati o početku školske godine, kovid propusnicama i eventualnom organičavanju rada ugostiteljskih objekata.

Časovi u školama 45 minuta, nema deljenja đaka

Sudeći prema najavama resornog ministra Branka Ružića i epidemiologa Predraga Kona, đaci će se vratiti u školske klupe od 1. septembra. Prema informacijama koje su pojavljivale u medijima, školska godina će početi 1. septembra, a đaci će se vratiti u klupe i neće biti deljenja odeljanja kao što je to bio do sada slučaj. Časovi će trajati 45 minuta.

Ideja je da đaci ukoliko epidemiološka situacija ne bude izuzetno nepovoljna idu u školu, kao što je to bilo pre pandemije, a ukoliko se stanje pogorša, vratiće se na neki model kombinovane nastave i to samo za one delove zemlje koji predstavljaju žarišta.

Ovo još uvek nije potvrdio Krizni štab, pa sada ostaje da se vidi da li će se zaista krenuti u školu ili će se i dalje zadržati neki model kombinovane nastave. Ono što deluje kao nesporan zaključak jeste da je onlajn nastava prošlost.

Struka za uvođenje kovid propusnica

Medicinski deo Kriznog štaba, ali i struka sve češće otvaraju mogućnost za uvođenje kovid propusnica koje su na određeni način primenjivale na Egzitu i drugim festivalima. Simpatije prema ovom modelu borbe protiv pandemije izneo je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek koji je objasnio da u tom slučaju neće biti nikakvih diskriminacija.

„Apsolutno sam za uvođenje kovid propusnica. Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, tu nismo imali povećanje broja novoobolelih. I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovid 19 ili ste negativni na antigenskom testu. Ako bismo samo delili na vakcinisane i nevakcinisane, to je diskriminacija, a ovako ne bi bilo diskriminacije, a zaštitili bismo živote ljudi“, rekao je Đerlek.

Slične ocene dao je i doktor Predrag Kon koji je istakao da je alternativa uvođenju eventualnih kovid propusnica skraćivanje rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Za sada nije poznato kakvi su modaliteti kovid propusnica i za šta bi one važile, ali sudeći prema najavama medicinskog dela štaba njihova upotreba uopšte nije daleko od realizacije.

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i prosvetara

Nedeljama stručnjaci upozoravaju da je nemoguće da zdravstveni radnici ne budu vakcinisani protiv koronavirusa. Najpre, oni time omogućavaju da virus i dalje bude u cirkulaciji, ali i daju loš primer ostalim građanima koji postaju još više nepoverljivi prema imunizaciji. Bilo je i slučajeva poput bolnice u Pančevu gde su zdravstveni radnici praktično morali da se vakcinišu nakon odluke rukovodstva.

Doktor Predrag Kon, član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, ukazao je da je veoma bitno da određene kategorije ljudi, pre svega zdravstveni radnici i stariji sugrađani, obavezno budu vakcinisani.

„Često pominjem primer Obrenovca. Kada je bila poplava u Obrenovcu građanima je bio zabranjen povratak kućama sve dok nije izvršena sanacija. U tom slučaju je sloboda kretanja suspendovana zbog zdravlja ljudi. Isto je i sa korona virusom. Imamo sutuaciju da neko ko nije vakcinisan može nenamerno da kontaminira veći broj ljudi, mislim na profesije koje obavljaju tu vrstu posla, kao npr. zdravstveni radnici. Kada je javno zdravlje u pitanju, kada je ono ugroženo, onda tu nema diskusije“, rekao je Kon.

Skraćivanje rada ugostiteljskih objekata

Malo je verovatno da će doći do novih restrikcija na polju uslužnih delatnosti. Iako je dnevno u Srbiji zaraženo oko 1.500 ljudi, deluje da još uvek Krizni štab neće posegnuti za ovako radikalnim merama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zamoliti epidemiologe da donesu što blaže odluke budući da moramo da naučimo da živimo sa koronom.

„Ali moramo da radimo, jer bez toga kako da povećamo plate i penzije? I strašno se nerviram zato što, šta god da zatvorimo…kako da ostavimo put bez asfalta. Ne mogu ti ljudi da drže masku i da izbacuju asfalt“, rekao je Vučić i ponovo zamolio ljude da se vakcinišu.

Ako uzmemo u obzir ovu izjavu Vučića, ali i tešku situaciju u kojoj su se vlasnici i radnici ugostiteljskih objekata našli nakon pandemije koronavirusa, malo je verovatno da će ove odluke doći i da će se smanjivati rad ugostitelja.

Bonus video: Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare