Foto: Nova.rs

"Prethodnih godina svedoci smo sve češćeg kršenja etičkih standarda prilikom medijskog izveštavanja o izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji. Neretko se u medijskim sadržajima pronalaze netačne i nepouzdane informacije i interpretacije događaja, a izbeglice se sve češće generalizuju i predstavljaju kao kriminalci i teroristi", rekla je u Medija Centru Tamara Vlaškalin iz Centra za istraživanje za razvoj društva IDEAS na okruglom stolu posvećenom etičkom izveštavanju o izbeglicama koji je organizovao IDEAS, u saradnji sa UNHCR-om u Srbiji i Švajcarskom Vladom.

Govornica na prvom panelu bila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da naslovi u medijima u mnogo većoj meri utiču na naše mentalno zdravlje, nego što bi trebalo to da dozvolimo.

Kako je navela, poslednje istraživanje o stavovima građana i građanki o diskriminaciji je sprovedeno 2019. godine i pokazalo je da je socijalna distanca prema migrantima 37 odsto, odnosno toliko procenata građana ne želi da ova društvena grupa živi u Srbiji.

Pročitajte još i:

Saskia Salzmann, zamenica ambasadora Švajcarske ukazala je da je saradnja sa medijima važan element bilateralne saradnje sa Srbijom i da mediji imaju glavnu ulogu prilikom pokrivanja mnogobrojnih socijalnih pitanja kao što je izveštavanje o izbeglicama, a istog mišljenja je i Ljubimka Mitrović iz predstavništva UNHCR u Srbiji, koja kaže da tema o načinu izveštavanja o izbeglicama i migrantima pokazuje način na koji udruženim snagama svi pokušavamo da se suprotstavimo ksenofobiji, govoru mržnje i lažnim vestima i aktuelnija je nego ikada.

BONUS VIDEO: Dragićević Šešić i Đurđević_ Imaćemo uskoro klimatske izbeglice, odgovornost je i na medijima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar