Kada su im 28. decembra prošle godine u Smederevskoj Palanci dodeljeni stanovi u okviru potprojekta Devet, Regionalnog stambenog programa čiji je najveći donator EU, porodicama koje su izbegle i raseljene iz BiH i Hrvatske rečeno je da će nakon isteka privremenog rešenja o stanovanju, dobiti ugovore o otkupu stanova. Međutim, to se nije dogodilo ni posle skoro pola godine od isteka rešenja. Od tada, stanari zgrade u ulici Vojvode Putnika 48A svaki dan žive u strahu da li će ih neko iseliti s obzirom da od juna nemaju nikakav ugovor koji ih povezuje sa stanom.

Krajem 2021. godine izbeglim i raseljenim porodicama ključeve od stana svečano je uručio tadašnji ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Nikola Selaković.

Dodeljeni stanovi za 15 izbegličkih porodica u Smederevskoj Palanci; Foto: MSP

Od tada je prošlo skoro godinu dana, a porodice nisu dobile ugovore o otkupu stanova. U međuvremenu je isteklo i rešenje o privremenom stanovanju pa ispada da oni praktično nelegalno žive u tim stanovima već nekoliko meseci.

Među zabrinutim stanarima je i ratni vojni invalid Igor Aleksić (46) koji za Nova.rs kaže da mesecima ne spava jer ne zna da li će jutro dočekati u svom domu.

Pročitajte još:

„Ovo zapravo i nije moj dom. Ko zna čiji je. Rešenje je isteklo još u junu, od tada smo svi kao na iglama jer nikako da dobijemo ugovore o otkupu stanova. Mnogi stanari su se uplašili i pobegli, samo je nas pet porodica ostalo. Ovde živimo bespravno, mogu da nas izbace na ulicu kad im to padne na pamet, a gde ću ja u ovom stanju“, uzrujano priča naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Kako dalje objašnjava, otkad su se uselili u ovu zgradu, problemi su se ređali jedan za drugim.

„Prvi problem je bio prinudno naplaćivanje komercijalne struje umesto struje za domaćinstva. Išao sam u opšinu povodom toga i izašli su u susret svim stanarima da ne plaćamo. A ostale usluge komercijalnog tipa morali smo da platimo. Zgrada, inače, ima dosta nedostataka u izgradnji, pa smo svaki čas morali da zovemo da intervenišu, a niko nije želeo. Krovni lim nije dobro povezan, pa je prokišnjavao, a na taj problem lokalna samouprava nije htela da odreaguje“, priča Aleksić za naš portal.

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

Istu brigu deli i njegov komšija Branko Kneginić koji za Nova.rs kaže da oseća da njegova porodica nije bezbedna, ali i sumnja u validnost svih papira koje je dobio kada se uselio u stan u ovoj zgradi.

Foto: nova.rs/video

„Ja se vodim na zgradu preko puta naše. Nije mi jasno kako je došlo do takvog propusta. Išao sam u opštinu, rekli su mi da je zgrada legalno napravljena i da nema razloga za brigu. Međutim, nisam miran, prošlo je toliko meseci, još nismo dobili nove papire. Ne daju mi se pare unapred dok ne vidim sve crno na belo. Plašim se da smo prevareni“, ističe Kneginić.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Povodom navoda stanara koji ne kriju zabrinutost zbog cele situacije, kontaktirali smo poverenicu za izbegla i raseljena lica u opštini Smederevska Palanka, Silvanu Vladimirovu Todorović koja za Nova.rs tvrdi da nema razloga za brigu.

„Ugovori o otkupu su uveliko u pripremi. To će biti vrlo brzo, samo ne znam kada. Pojedine opštine kasne sa ugovorom o otkupu po godinu dana, čak i dve, pa zaista ne vidim razlog za paniku što opština Smederevska Palanka kasni samo nekoliko meseci sa dokumentacijom. Stanari neće snositi nikakve sankcije zbog tog kašnjenja. U čemu je problem?“, pita se Todorovićeva.

Ona potvrđuje da je bilo problema sa zgradom kada su se porodice uselile, ali da su svi rešeni u najkraćem roku.

„Rešenje u Katastru nepokretnosti je ispravljeno 20. oktobra, ali ne može da se vidi na javnom pristupu. Treba da prođe nekoliko dana da bi bilo pravosnažno. Opština je vlasnik zgrade, ali će te porodice biti vlasnici stanova. Kad uđe u otkup, oni će biti vlasnici stanova u kojima borave i svi su obavešteni o tome. Istina je da je u početku bilo problema sa strujom i vodom. Njima je opština platila struju sedam meseci unapred, a nije morala. Takođe, izvođač radova je sve kvarove otklonio s obzirom da ima rok 3 godine od useljenja da održava zgradu. Dakle, i to je rešeno. O čemu onda govorimo? Nikakvih problema nema, niti ima razloga za brigu“, tvrdi Todorovićeva.

BONUS VIDEO: Novi info centar za izbeglice iz Ukrajine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar