Foto:N1

Nakon što je kanal N1 bio jedini od svih u ponudi kablovskog operatera “Naša kablovska” iz Surdulice koji je sinoć ostao bez tona, građani kažu da su od korisničkog servisa dobili informacije da bi od Nove godine mogli trajno da ostanu bez tog i drugih SBB-ovih kanala. Od direktorke nema odgovora na te tvrdnje, već samo pojašnjenja da je ton u vreme emitovanja dokumentarnog filma "Zaključani" nestao zbog tehničkih problema.

U dokumentarnom filmu „Zaključani“ sagovornik iz Surdulice govorio je o borbi sa kovidom, ali i posledicama neodgovornih izjava zvaničnika u vreme epidemije. Šta je imao da kaže njegovi sugrađani nisu mogli da čuju.

Korisnici „Naše kablovske“ iz Surdulice navode, a direktorka te firme za „Južne vesti“ potvrđuje, da je u terminu kada je emitovan dokumentarac novinarke Maje Nikolić, takođe poreklom iz Surdulice, kanal N1 bio bez tona.

„Jako sam tužna. Ljudi su čekali da vide šta će njihov sugrađanin da kaže u filmu. Tu je pre svega njegova priča. Želim da verujem da to nije imalo veze ni sa mnom, niti sa mojim sagovornicima i da je po sredi nešto drugo. Šta je bilo u pitanju, bilo bi lepo da nam odgovore oni koji su nadležni za to“, kaže autorka dokumentarca.

Foto:N1

Dodaje da je reč o dokumentarnom filmu koji nije politički obojen i da joj je želja bila da kroz lične priče predstavi kako su građani živeli tokom dva meseca vanrednog stanja.

„Odbijam da verujem da je bila cenzura ili sabotaža, jer mislim da bi to bio izuzetno glup potez da se u 21. veku isključuje ton i time spreči da se vidi nešto što će se posle pojaviti na internetu“, dodaje autorka filma.

Od direktorke „Naše kablovske“ Miljane Mitić „Južnim vestima“ je stigao kratak SMS odgovor da je risiver, sa koga se emituje N1, bio u kvaru od juče u 17 sati do danas u 10.

Autorka dokumentarca Maja Nikolić ostavila je stručnjacima da procene da li je moguće da se stalno dešavaju tehničke greške samo na kanalu N1, ali je naglasila da joj je čudno što nije bilo problema i na drugim kanalima.

„Da li je moguće da se desi tehnička greška samo na jednom kanalu, to je pitanje za ljude koji se razumeju u tehniku. Meni kao laiku zvuči čudno da se desi tehnička greška na samo jednom kanalu, a da svi drugi imaju ton. Jer ako je greška na kablovskoj, onda nemate zvuk ni na jednom kanalu, a ne samo na jednom“, smatra Maja Nikolić.

Korisnici ovog kablovskog operatera kažu da do njih stižu informacije da bi od nove godine mogli da ostanu ne samo bez tona, nego bez mogućnosti da prate program N1. Novinar Južnih vesti pozvao je takođe operatere i pitao isto, takođe dobio objašnjenje da ovog i drugih programa iz ponude SBB-a verovatno neće biti. Direktorka na ovo pitanje nije odgovorila.

Građani pišu da je kablovski sistem „Naša kablovska“ u vlasništvu ministra Novice Tončeva iz Surdulice, ali u bazi Agencije za privredne registre njega nema u vlasničkoj strukturi tog preduzeća, a ove navode demantuje i direktorka Mitić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare