Suludo obećanje: Vučićeva kanalizacija do Crnog mora

Društvo 06. avg. 202011:21 > 12:3368 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić najavio je u velikom stilu infrastrukturna ulaganja u rekonstrukciju kanalizacione mreže u Kragujevcu, tvrdeći da će do kraja 2021. godine u tom gradu biti ugrađeno preko 600 kilometara cevi. Prema dokumentaciji koja je javno dostupna, u Kragujevcu je za poslednje četiri godine urađeno manje od 10 kilometara kanalizacione mreže, što odmah dovodi u pitanje realnost i ovog predsednikovog obećanja. Inače, 600 kilometara, to je razdaljina od Kragujevca do Crnog mora.

Predsednik Vučić je najavljujući „velike i fantastične vesti“ na instagram profilu BuducnostsrbijeAV, rekao da će kanalizaciona mreža biti urađena u 70 opština centralne Srbije.

View this post on Instagram

Odlične vesti za građane Srbije!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je 27. jula objavio na Instagramun video u kom kaže: „U 70 opština centralne Srbije, potpisaćemo uskoro ugovor, izgradnja fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja kanalizacionih cevi, najbrže dobijaju Kragujevac i Niš. Do kraja 2021. samo u Kragujevcu preko 600 kilometara cevi. Dakle, velike, fantastiče vesti za čistiju Srbiju, za Srbiju 21. veka, baš onako kako smo rekli u programu Srbija 2025“.

Kanalizacija je jedan od „gorućih“ komunalnih problema u Kragujevcu i čini se da bi predsednikova najava mogla da reši dugogodišnje muke građana u prigradskim mesnim zajednicama.

Foto: Shutterstock

 

Upućeni u gradske komunalne probleme, za naš portal objašnjavaju da u prigradskim naseljima još uvek postoje čitave ulice koje nisu priključene na gradsku kanalizacionu mrežu i u kojima se za odvod fekalnih otpadnih voda koriste septičke jame.

Međutim, predsednikovu najavu i vest da bi takvi problemi uskoro mogli da budu rešeni, niko od gradskih zvaničnika nije želeo da komentariše.

U Gradskoj upravi nezvanično saznajemo da će najavljenu rekonstrukciju kanalizacione mreže za 2021.godinu, realizovati buduća gradska vlast, koja će biti formirana posle konstitutivne sednice 19. avgusta. Zvaničan odgovor nismo dobili ni u gradskom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

 

Kragujevac ima ukupno 350 km kanalizacione mreže

Međutim, portal Nova.rs u tom gradskom preduzeću od izvora bliskom menadžmentu, saznaje da u Kragujevcu trenutno postoji 350 kilometara uređene kanalizacione mreže i navodi da su u preduzeću bili zatečeni predsednikovom najavom da će u gradu biti ugrađeno 600 kilometara novih cevi.

Prema dostupnim podacima iz Programa poslovanja kragujevačkog Vodovoda za 2020. godinu, jasno se vidi da je u poslednje četiri godine u Kragujevcu rekonstruisano manje od 10 kilometara kanalizacionih kolektora.

U tom dokumentu se navodi da je u 2017. urađeno samo 907 metara, a u 2018. još manje – tek 582 metra. Tim planom je za 2020. godinu predviđeno skoro sedam kilometara, ali nema podataka i o realizaciji planiranih radova.

Naš izvor iz „Vodovoda“ potvrđuje da su podaci o dosadašnim radovi tačni, uz objašnjenje da rekonstrukcija u tim godinama nije mogla da bude obimnija, zbog nelikvidnosti gradskog budžeta.

Naš sagovornik objašnjava da je od ove godine počeo blagi oporavak budžeta i nada se da će planirana rekonstrukcija biti i realizovana, ali da ne veruje u grandiozne planove koje za kragujevački Vodovod ima predsednik Srbije.

Nezvanično saznajemo da će investicioni plan za 2021. biti napravljen tek u poslednjem kvartalu ove godine, ali da je nerealno da to bude 600 kilometara koliko je najavio predsednik Vučić.

Naš izvor ocenjuje da „u najboljem slučaju u gradu može da bude rekonstruisano i novoizgrađeno oko 20 kilometara mreže“.

Otvara se pitanje, koliko je još nerealnih planova predviđeno do 2025. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar