Podeli
Foto: TANJUG / RADE PRELIC /an

U Kragujevcu je položen kamen temeljac za dalekovod od 400 kV do Kraljeva, investiciju vrednu 13,5 miliona evra, koja će omogućiti stabilnije snabdevanje ovog dela Srbije. Kao deo Transbalkanskog koridora, spojiće tržišta istočne i zapadne Evrope.

U okviru ove deonice, za koju su kamen temeljac položili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a čija je ukupna vrednost 29,6 miliona evra, biće podignuta i naponska polja u trafostanicama u Kraljevu i Kragujevcu.

Ministar Aleksandar Antić rekao je da je početak investicije snažan signal da Srbija nastavlja sa investicijama i razvojinim projektima tamo gde je stala pre koronavirusa.

Aleksandar Antić / Foto: TANJUG / RADE PRELIC /an

“Uveren sam da ćemo biti apsolutno uspešni jer ovaj projekat znači puno za Srbiju kao deo našeg elektroenergetskog sistema i region jer povezuje istok sa zapadom, od Ukrajine do Italije, i tako stvara mogućnosti za dalji razvoj energetskih projekata i opcije trgovanja električnom energijom”, rekao je Antić i dodao da očekuje da ova deonica bude završena krajem sledeće ili početkom 2022. godine.

On je ocenio da je Transbalkanski koridor, čiji je danas započeti dalekovod deo, jedno od ključnih oruđa za iskorišćenje potencijala iz obnovljivih izvora energije a kao primer naveo da je završena deonica od Pančeva do Rešica već omogućila da u sistem uđu vetroparkovi u Banatu.

Dodao je da je posebno ponosan što su posao izgradnje dalekovoda na međunarodnom tenderu dobile domaće kompanije.

Prva sekcija koridora od Pančeva do Rešica koštala je 27 miliona evra, a planirane 3. i 4. sekcija koštaće oko 100 miliona evra pa će čitav koridor od Rumunije do Crne Gore kroz Srbiju koštati 157 miliona evra.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos koja ovaj projekat prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona evra danas je istakao je da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu.

Arne Gos / Foto: TANJUG / RADE PRELIC /an

“U budućnosti, kada i ostale četiri sekcije koje su povezane sa ovim građevinskih projektom budu podignute, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošaca u zapadnoj i centralnoj Srbiji, i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta”, rekao je on.

Dodao je da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu.

Danas započeti dalekovod od Kragujevca do Kraljeva gradiće konzorcijum beogradske Kodar Energomontaže, kraljevačka Elektromontaže i Banjalučki Elnos BL, a rok za izgradnju je 610 dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar