Aladin Paučilac građanski aktivista iz Novog Pazara

U Osnovnom sudu u Novom Pazaru je danas održano ročiste u postupku vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića protiv građanskog aktiviste Aladina Paučinca. Mahmutović je podnio sedam tužbi protiv Paučinca za uvredu časti i klevetu, tražeci odštetu od 450.000 dinara po svakoj tužbi. Osnovni sud je do sada jednom već presudio po tužbi, prema čemu je Paučinac dužan da Mahmutoviću isplati 50.000 dinara, ali je Paučinac uložio žalbu, pa je taj slučaj opet vraćen na suđenje. Ostale četiri tužbe su sada objedinjene u jednu. Danas je takođe u drugom ročištu Aladin Paučinac osuđen sa 150 000 dinara zbog uvrede časti direkota OB Novi Pazar dr Meha Mahmutovića.

Pročitajte još

Paučinac je rekao da je presuda iznenađujuća, ali da je on ipak očekivao ovakav ishod.

„Ova presuda od 150 hiljada je iznenađujuća iako mi tvrdimo da po svim zakonima nismo krvi i da je u pitanju vređanje javne ličnosti. To na sudu može da prođe bez kazne, ali iz prakse ovog suda, koji je vrlo dobro poznat građanima Novog Pazara, nismo mogli da očekujemo ništa bolje. Šta je tu je, žalićemo se i ići na Viši sud i nećemo stati“, poručio je Paučinac u svojoj izjavi.

Paučinac je istakao da je dr Mahmutović protiv njega pokrenuo 7 postupaka za uvredu časti, rekao je takođe da Mahmutović u tim procesima od njega potražuje oko 3 miliona dinara, a da je do sada u dva postupka dobio sporove u vrednosti oko 200 000 dinara.

S obzirom na to  da niko od advokata iz ovog grada nije želeo ili, kako tvrdi Paučinac, nije smeo da ga brani na sudu, njega je na ovom ročištu zastupala advokatica Kristina Nina Todorović ispred Komiteta pravnika za ljudska prava Yukom.

Ona je ocenila da je sud u Novom Pazaru bio pod uticajem vlasti i naglasila da je odluka suda katastrofalna.

„Odluka je apsolutno katastroflna, protivna je našem krivičnom zakonu koji predviđa osnov za oslobađanje od optužbi. Takođe apsolutno je protivna i svim načelima vladavine prava i nezavisnosti sudske vlasti, odnosno uticaja izvršne vlasti na sudsku. Protivna je i svim stadnardima Evropskog suda za ljudska prava koji predviđa maksimalno poštovanje slobode izražavanja. Žalićemo se svim institucijama, a ako bude potrebno ići ćemo i u Strazbur“, naglasila je Todorović.

Podsećanja radi, tokom velike krize sa korona virusom koja je pogodila Novi Pazar u junu i julu 2020. godine, kada je u ovom gradu na dnevnom nivou umiralo više od 10 pacijenata, a stotine njih čekalo na preglede ispred kovid ambulante u Opštoj Bolnici, Aladin Paučinac bio je pokretač protesta na kojima su zahtevane smene direktora ove bolnice dr Meha Mahmutovića kao i kooridnatora bolnice a sadašnjeg skereta Ministrastva zdravlja dr Mirsada Đerleka. Nakon tih protesta, Mahmtović je protiv Paučinaca ali i još desetak građana, kao i lekara OB Novi Pazar podneo tužbe zbog uvreda časti koje su građani i lekari izneli tokom protesta i izjava medijima.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar