Foto: Nova.rs

Ministarstvo prosvete je zajedno sa KONUS-om i SKONUS-om apelovalo na sve fakultete da razmotre zahteve studenata iz socijalno ugroženih kategorija da im se umanje školarine, kaže pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović.

On je za Tanjug naglasio da školarine na fakultetima nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete, te da studentski parlamenti visokoškolskih ustanova treba da pregovaraju sa upravom fakulteta koliko i kome mogu biti umanjene školarine, a da se ne ugrozi funkcionisanje samih fakulteta.

„Ministarstvo prosvete je svesno situacije u kojoj se nalazimo, da je nastava otežano funkcionisala, da su postojali drugi problemi zbog kojih studenti nisu mogli da uče, te smo obezberdili dodatna budžetska mesta i tako održali njihov broj na prošlogodišnjem nivou. Svesni smo da određen broj studenata neće moći da obezbedi uslov za finansiranje iz budžeta“, kaže Jović.

Podseća da o visini školarina isključivo odlučuju visokoškolskim ustanovama i napominje da su fakulteti i akademije strukovne škole i do sada izlazile u susret studentima i omogućavale da se školarina plaća na više rata, a akademce iz socojalno ugroženih kategorija oslobađali dela školarine ili u potpunosti.

„Sigurni smo da će i ove godine u svakom konkretnom slučaju fakulteti izaći u susret studentima i osloboditi ih dela školarine, onoliko koliko je realno i moguće“, naveo je on.

Napominje da zahtevi „neformalnih grupa“ koji traže linearno smanjivanje školarine od 30 odsto ne mogu da se razmatraju.

„Ne samo što Ministarstvo prosvete nema nadležnosti već i zato što nije ni realno. Nije isto 30 odsto na fakultetu gde je školarina 60.000 dinara i gde je 240.000 dinara. Fakulteti koji imaju niže školarine već izlaze u susret studentima jer ne povećavaju školarine, iako možda njihov eksperimentalnio rad, nastava košta više nego na drugim fakultetima“, naveo je on.

Kako kaže Ministarstvo prosvete ohrabruje i ustanove i studentske parlamente tih ustanova da pregovaraju i da nađu način kako da se izađe u susret studentima, a da se ne ugrozi funkcionisanje samih fakulteta.

„Skrenuta je pažnja da se ne može tražiti umanjenje školarine za narednu godinu na osnovu ne održane nastave na pojedinim ustanovama u prethodnoj godini. Tu se može govoritri o refundaciji sredstava uplaćene školarine ili umanjenja, ali u svemu tome moraju da razgovraju ustanove i njihovi studentski parlament“, rekao je Jović.

Ističe da je u izradi nova Strategija obrazovanja i da se jedan deo odnosi na reformu finansiranja i kreditiranja studenata.

„Razmišljamo o mogućnostima da se kroz tu Strategiju i buduća zakonska rešenja osmisle novi mehanizmi pomoći studentima. Međutim u ovom trenutkum sa ovim zakonskim ograničenjima mi ne možemo da utičemo na ustanove da to urade“, pojasnio je Jović.

Prava adresa je uprava svake pojedinačne visokoškolske ustanove, ne samo na fakultetima, već i na visokim školama strukovnih studija i na akademijama strukovnih studija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar