Studentkinja S.O. iz Irske koja je trenutno na razmeni studenata na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, pre nekoliko dana bila je žrtva rasističkog ispada u liftu zgrade u kojoj živi. Lekarka zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine napala je studentkinju u liftu pokušavajući da je izbaci napolje i nazvavši je "crnom kravom".

Studentkinja S.O. je za Nova.rs u pisanom odgovoru navela da to nije bio kraj neprihvatljivom ponašanju lekarke koja je iste večeri lupala studentkinji na vrata i vikala. Studentkinja je ispričala i da su uvrede počele i pre nego što je ona uključila kameru u liftu.

„Oko 7:35 sam u ponedeljak izašla iz stana i dok sam zaključavala vrata, videla sam ovu ženu kako stoji i čeka lift. Krenula sam na ispit na fakultet“, napisala je studentkinja. „Ponela sam đubre sa sobom, zaključala vrata, a potom sam stala iza dame na primerenoj udaljenosti i čekale smo lift u tišini.“

Pročitaj i:

Desetak sekundi kasnije, lift je stigao i prva je ušla doktorka, a kada je studentkinja pošla za njom, doktorka je počela da viče: „Ne, ne, izlazi, odlazi sad, odlazi!“

„Bila sam toliko iznenađena da sam je samo zbunjeno pogledala i pomislila da je možda tako reagovala zbog kese sa smećem koju držim u ruci. Stajala sam na samim vratima, jer sam već zakoračila u lift kada je počela da viče i samo sam se ukočila“, navela je studentkinja.

Onda je doktorka počela da viče: „Izlazi, izlazi, ovo je moja zemlja, ne želim te u mojoj zemlji, vrati se u svoju!“

Studentkinja je navela da je razmišljala da sačeka sledeći lift, ali je ipak stala u ćošak nasuprot doktorki i rekla joj da ne brine i da joj se neće približavati. Doktorka je ipak nastavljala da viče. Pošto je studentkinja još jednom odbila da napusti lift i rekla doktorki da je ona ta koja treba da izađe ukoliko joj smeta tuđe prisustvo, doktorka je počela da viče još jednom: „J**i se! J**i se!“

Tada je studentkinja uključila kameru i nadalje se dogodilo ono što vidimo na snimku.

Nakon što su izašle iz lifta, treća gospođa koja je ušla sa ćerkom na drugom spratu, rekla je doktorki da studentkinja snima događaj, ali ona nije reagovala, već je samo produžila.

„Bacila sam smeće i pozvala cimerku. Briznula sam u plač, a na kraju smo doktorka i ja deset minuta išle ulicom jedna ispred druge dok ona nije ušla na fakultet kroz koji prolazi kako bi došla do Kliničkog centra Vojvodine u kojem je zaposlena“, napisala je studentkinja.

Ispostavilo se da ovde nije bio kraj incidentima, pošto je kasnije te večeri, prema navodima studentkinje, oko 21:15 nekoliko minuta doktorka zvonila na vrata stana studentkinje i vikala.

„Moja cimerka je otvorila vrata i zamolila je da ode, a posle nekih pet minuta sam pozvala policiju. Javila se automatska sekretarica i nisam razumela šta govori“, napisala je studentkinja. „Dok se sve dešavalo, niko od komšija nije izašao da nam pomogne.“

“Povodom snimka nemilog događaja, a koji se desio van prostorija Kliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Klinički centar Vojvodine ovom prilikom ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje”, saopšteno je iz Kliničkog centra Vojvodine.

„Ujutru sam bila previše uplašena da sama izađem iz stana. Kada sam stala da sačekam lift, videla sam je da izlazi iz svog stana i otrčala sam kući da pozovem cimerku u panici. Onda smo krenule zajedno, a doktorka nas je prvo gledala dok čekamo lift, a onda otrčala ka stepeništu.“

Studentkinja je navela da se obratila Medicinskom fakultetu kako bi razjasnila da li žena koja je napala radi u ovoj ustanovi, a s fakulteta su joj potvrdili da je doktorka zaposlena u KCV i da nije član osoblja fakulteta, niti je ikada bila.

„Želim da raščistim da je ova žena postupila u sopstveno ime, ali da nesporazum koji je nastao oko njene pozicije na fakultetu nikako ne potire činjenicu da je ovo bio neisprovocirani rasni napad i da za to nema opravdanja“, rekla nam je studentkinja.

„Najmanje što želim jeste zvanično izvinjenje, ali ću definitivno preduzeti dalje mere naročito pošto je kasnije doktorka došla na moja vrata i uznemiravala i mene i moju cimerku koja je takođe crna. Zbog ovoga se osećamo nebezbedno i ovo je neprihvatljivo“, rekla je studentkinja. „Zaista želim da se zahvalim svima u ovoj zajednici koji su mi pružili podršku i ona će mi sada biti potrebnija nego ikada.“

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare