Doktorka iz NS o rasističkom napadu: Interna komšijska svađa

Društvo 01. jul. 202023:22 > 23:31
Podeli:

Klinički centar Vojvodine (KCV), gde je zaposlena novosadska doktorka koja je izvređala jednu tamnoputu studentkinju iz Irske na novosadskom Medicinskom fakultetu, najoštrije je osudio taj rasistički ispad, a doktorka, čiji identitet portal Nova.rs nije otkrivao, obratila se redakciji sa zahtevom da objavimo njeno izvinjenje zbog "neprijatne situacije" i istakla da je incident predstavljao "internu komšijsku svađu".

Nova.rs je već pisala o ovom incidentu. Verbalni napad na studentkinju se dogodio u ponedeljak u liftu zgrade u Novom Sadu gde je doktorka zatekla tamnoputu devojku i rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom sa drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom rekla: „You go out because corona is now. You go out! F**k you!“ (Izađi napolje, korona je. Izađi! Je**i se)’

Pročitaj i:

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Nova.rs smatra da je u skladu sa profesionalnim standardima da zaštiti identitete lekarke i studentkinje ukoliko one ne žele da budu otkriveni, ali najoštrije osuđuje bilo kakav vid rasističkog ponašanja.

“Povodom snimka nemilog događaja, a koji se desio van prostorija Kliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Klinički centar Vojvodine ovom prilikom ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje”,  saopšteno je iz KCV.

Kako navode dalje, Klinički centar Vojvodine, kao poslodavac ove lekarke, a u okviru svojih ovlašćenja će o navedenom slučaju obavestiti nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljanje lekarske profesije, rečeno je za “Blic” u Kliničkom centru Vojvodine.

„Interna komšijska svađa, izvinjavam se zbog neprijatne situacije“

Novosadska doktorka navela je u pisanoj izjavi dostavljenoj redakciji Nova.rs da je snimak nezakonito napravljen u zgradi u kojoj ona i studentkinja iz Irske žive, i da je u medijima interpretiran na pogrešan način.

Saopštenje doktorke prenosimo u celosti.

„Dana 29.06.2020. godine dogodio se nemili događaj u liftu, u Novom Sadu, u zgradi u kojoj živimo svi mi, učesnici predmetnog događaja. Navedeni događaj izazvao je brojne reakcije u društvu, medijima i interpretiran je na pogrešan način.

Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, a tom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja.

Pre svega, istakla bih da ja ne mrzim bilo koga, ali sam predmetnom prilikom odreagovala u afektu, a sve izazvana prethodnim reakcijama svoje komšinice sa kojom sam se našla u liftu. Namera mi nije bila da uvredim bilo koga, naprosto sam bila izazvana njenim nepristojnim ponašanjem.

S obzirom na to da je nezakonito napravljen snimak završio i na društvenim mrežama i u drugim medijima i izazvao brojne reakcije i komentare, dovodeći time moju profesiju u centar pažnje događaja koji se tiče isključivo komšijskog nesporazuma i konflikta, ukazala bih da ja lično lekarsku pomoć nikad nisam, niti bih odbila bilo kojoj osobi, bez obzira na boju kože.

Navedeno dokazuje činjenica da sam nebrojeno puta u toku svoje lekarske karijere pomogla i izlečila ljude druge vere, nacije i boje kože. U svojoj dugogodišnjoj lekarskoj karijeri i u odnosu s pacijentima, uvek sam se ponašala u skladu sa lekarskom etikom i kodeksom, a svoj posao lekara ću i dalje obavljati revnosno, posvećeno, odgovorno, kao što sam i do sad činila.

Ovim putem bih se izvinila svojoj komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usled nesmotrenih reakcija. Žao mi je što se predmetni događaj desio i nadam se da do ovakvih situacija više neće doći. Posebno mi je žao što je izvlačenjem iz konteksta, i objavljivanjem samo dela neprijatne situacije, koji je snimljen, u loš kontekst stavljen i moj grad Novi Sad u kom sam rođena i u kom sam odrasla i za koji smatram da je poseban, upravo zbog svoje različitosti, višenacionalnosti i tolerancije.“

Komentari

Vaš komentar