Autor: Slađana Đermanović

U Srbiji je u decembru prošle godine umrlo 17.321 osoba. To je za 6.551 osoba, konkretno za oko 61 odsto više nego što je desetogodišnji prosek za decembar. Od aprila do decembra prošle godine umrlo je 12.845 građana više u odnosu na desetogodišnji prosek. Sem žrtava kovida, povećan je broj građana koji su umrli i od drugih bolesti, što se tumači činjenicom da deo nekovid pacijenata. zbog pretrpanosti zdravstvenog sistema obolelima od korone, nije na vreme imao pristup adekvatnoj lekarskoj pomoći.

Prof. dr Dragana Jovanović, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu, više puta je ukazivala na „nema sumnje da umire mnogo obolelih od korone“, ali da isto tako „nema mesta sumnji da mnogi umiru zbog korone“.

 

„Najveća kolateralna šteta ove pandemije su nekovid pacijenti koji, zbog loše organizacije zdravstvenog sistema, neminovnog pretvaranja velike većine bolnica u tzv. kovid bolnice, ne mogu da dođu do potrebne ili neophodne, često hitne zdravstvene usluge, pa stoga nelečeni ili nepravovremeno lečeni hronični bolesnici i hitna akutna stanja umiru više nego što bi to bilo u normalnim uslovima“ objašnjava doktorka Jovanović.

Ona podseća da smo svedoci da mnogi oboleli od drugih, naročito hroničnih bolesti, nisu mogli da dođu do svog lekara ili uopšte do neophodnog lekarskog pregleda ili intervencije.

„Mnogi se nisu na vreme ni dijagnostikovali ni lečili, naročito onkološki pacijenti za koje je to presudno, ali ni svi oni kojima je potrebna ili često neophodna neka dijagnostička ili terapijska procedura, kao i pacijenti sa potrebom za ponavljanjem recepata, laboratorijskih analiza, redovnih kontrola“ naglašava ona.

Situacija, prema njenim rečima, pokazuje da u vreme epidemije, mnogi pacijenti pomoć mogu da potraže skoro isključivo u privatnim zdravstvenim ustanovama, gde ljudi plaćaju iz svog džepa preglede za koje su već platili oduzimanjem dela dohotka za zdravstveno osiguranje godinama unazad.

„Plaćaju uslugu na koju inače imaju pravo, jer nisu napravljeni odgovarajući ugovori između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i privatnika. Tu se jasno vidi da ne stoji floskula o dostupnom zdravstvenom sistemu za sve, a naročito besplatnom dijagnostikovanju i lečenju za sve onkološke bolesnike“ zaključuje prof. dr Dragana Jovanović.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar