Grafika: Slađana Đermanović

Predstojeći praznici, počevši od sutrašnje proslave Svetog Nikole, zbog tradicionalnih porodičnih okupljanja, predstavlju veliki rizik za dalje širenje koronavirusa. Najave pooštravanja, zatim popuštanja epidemioloških mera samo zbunjuju građane, a jedno od pitanja koje se najčešće postavlja je kako slaviti slavu u vreme epidemije.

Na ovo pitanje odgovaraju epidemiolozi Lela Ilić i Radmilo Petrović, lekari koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Lela Ilić preporučuje građanima da ne idu u crkvu i ne prave gužvu radi sečenja kolača, a dodaje da je čula da je preporučno i sveštenicima da ne idu po kućama da seku kolač.

Preporuka epidemiloga je, kako navodi, da se slava ove godine proslavlja isključivo u krugu najuže porodice, odnosno sa ljudima sa kojima žive, da ni u široj porodici tokom tih slavskih okupljanja ne bi došlo do kontakta i eventualnog širenja virusa.

 

„Meni sutra na slavu neće doći ni deca ni unuci. Deca se muvaju po gradu,  rade, mala deca idu u odbaništa, a to je sve rizik za starije ljude. Slava ove godine bi trebalo da se slavi u krugu najuže porodice, one sa kojom živite“ zaključila je doktorka Ilić.

I Radmilo Petrović ističe da je slava ove godine mora da se slavi samo u krugu porodice.

„Moramo da sprovodimo mere koje su propisane i da čekamo dok epidemije na prođe. Slavlje samo u okviru najuže porodice, samo oni sa kojima živite. Nema poseta i dolazaka prijatelja ili rođaka“ savetuje on.

Upozorava da se prilikom izlaska iz stana i odlaska u eventulanu kupovinu za slavu obavezno nosi maska i vodi računa o distanci u odnosu na druge ljude koje srećete.

„I ja sam tako pripremao slavu. Naručio sam kolač, čekam da ga donesu i slavim samo sa najužom porodicom“ objašnjava.

Podseća građane da vode računa i da uz slavsku trpezu ipak vode da unose mnogo tečnosti i vitamina.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram