Grafika: Slađana Đermanović

Da li su i koliko dijabetičari više ugroženi koronavirusom od ostalih građana, i da li ova bolest - koja inače pogađa veliki broj stanovnika naše zemlje - više ugrožava građane nego druge hronične bolesti? koji nemaju dijabetes i da li su ugroženi više od drugih hroničnih bolesnika?"

Na ovo pitanje odgovara, dr Milica Ljubisavljević, specijalista opšte medicine i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Prema njenim rečima, u dosadašnjim iskustvima sa kovid 19 pokazalo se da su određena stanja kao što je šećerna bolest povezana sa većim stepenom komplikacija i ozbiljnijim formama bolesti.

„Međutim, ovo važi i za kardiovaskularne bolesti, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, hroničnu bubrežnu insuficijenciju, maligne bolesti i stanja sa smanjenim imunskim odgovorom, na primer kod pacijenata na imunosupresivnoj terapiji. Ne bi se moglo reći da su pacijenti sa dijabetesom više ugroženi od drugih pobrojanih hroničnih bolesnika. Poznato je da su dijabetičari i inače skloniji razvoju svih vrsta infekcija (ne samo onih izazvanih korona virusom) u odnosu na ljude koji nemaju dijabetes. Ovo se posebno odnosi na pacijente koji su gojazni i kojima je nivo šećera u krvi loše regulisan“, kaže dr Ljubisavljević.

Pre svega su ugroženi dugogodišnji dijabetičari koji već imaju komplikacije svoje bolesti – oštećenje krvnih sudova, srca, bubrega…

„Njihov imunski sistem je slabiji, a organi su oštećeni zbog šećerne bolesti i zato se njihov organizam teže bori sa svakom infekcijom. Sam virus SARS-CoV-2, ali i neki lekovi koji se u određenim situacijama moraju koristiti u lečenju koronavirusne infekcije, mogu da doprinesu pogoršanju šećerne bolesti i dovedu do njenih komplikacija“, kaže doktorka.


„Ovo naravno ne znači da će svako ko ima dijabetes imati težak oblik bolesti ili ozbiljne komplikacije. Da bismo to izbegli, savet je da se redovno uzima terapija za šećernu bolest, prati i koriguje nivo šećera u krvi, ali i da se ovi pacijenti što ranije testiraju ukoliko imaju simptome, kako bi što ranije započeli lečenje. Ukoliko se lečenje sprovodi u kućnim uslovima, važne su redovne kontrole, kako bi se uočio eventualni razvoj komplikacija i pravovremeno reagovalo“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare