Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Pojedine osobe pozitivne na koronavirus dobijale su i osip po koži. Da li se osip može smatrati takođe jednim od simptoma zaraze koronavirusom, koliko je to čest simptom, u kom obliku se javlja i koliko traje?

Na ovo pitanje odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Navodi da se kožni osip relativno često javlja u mnogim virusnim bolestima i vezuje za klasične tzv. osipne groznice kao što su male boginje, ovčje boginje, rubela ili druge.

 

 

Međutim, može se javiti i u drugim virusnim bolestima u kojima promene na koži nisu dominantna klinička manifestacija (npr. infektivna mononukleoza ili virus Zapadnog Nila).

„Opisani su različiti vidovi kožnih promena koje se mogu pojaviti kod pacijenata s kovidom i za sada nije identifikovana kožna promena ili lokalizacija koja bi bila tipična za kovid“ ističe.

Dodaje da se šturi podaci iz literature pokazuju da su promene na koži raznolike.

“ Kreću se od makulopapuloznih promena (makule – kružne promene do 1 cm drugačije prebojenosti, najčešće crvene, u nivou kože; papule – kružne promene do 1 cm drugačije prebojenosti, najčešće crvene, iznad nivoa kože), preko vezikula (kružne promene do 1 cm iznad nivoa kože ispunjene tečnim sadržajem), urtikarije (koprivnjače) i petehija/purpure (tačkaste ili slivene promene na koži tamnije prebojenosti koje ukazuju na krvarenje) do promena koje su praćene crvenilom, bolom i otokom vrhova prstiju ruku i nogu. Ove potonje promene su mahom opisane kod starije dece i adolescenata s kovidom“ objašnjava.

Međutim, sve ove promene, kako naglašava, mogu se javiti u raznim drugim bolestima ili stanjima.

„Kovid ne bi trebalo da bude prva asocijacija u odsustvu drugih simptoma koji su karakteristični (povišena temperatura, kašalj, nedostatak daha) ili prethodnog kontakta sa pacijentom koji je oboleo od kovida. Bez adekvatnog dijagnostičkog testa na kovid, teško je bilo koju kožnu promenu dovesti u vezu s kovidom, ali se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji preporučuje oprez kod kožnih promena kojima nije otkriven drugi uzrok“ zaključuje.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare