Foto: Shutterstock

"Potrebno je motivisati sve koji su u reproduktivnom periodu da se vakcinišu, bez bojazni da će to nepovoljno uticati na njihovu buduću plodnost", poruka je koju šalje ginekolog i predsednica Republičke stručne komisije za neplodnost doktorka Ana Jovanović. U razgovoru za Nova.rs, ona na taj način odgovora na najčešći uzrok koji se pominje kao razlog da mladi izbegnu vakcinaciju - sterilitet.

Priča da vakcine mogu uticati na sterilitet ne poznaju granice, pa se mogu čuti i među zdravstvenim radnicima. Kako je za Nova.rs ranije rečeno, u bolnici u Batajnici mlade medicinske sestre su upravo to navodile kao razlog zbog kojeg se ne vakcinišu.

„Treba apelovati na žene i njihove partnere koji nisu bili roditelji još uvek roditelji. Nema nikakvog dokaza da vakcina utiče na reproduktivno zdravlje, niti postoje mehanizmi kojima bismo mogli pretpostaviti kako to vakcina može negativno uticati na plodnost, ali i te kako znamo da sam bolest i teža klinička slika može negativno uticati“ kaže naša sagovornica Ana Jovanović, koja je i profesorka ginekologije.

Profesor farmakologije Radan Stojanović, podseća na to da su neproverene informacije uzrokovale strah od steriliteta.

„Pričalo se da postoji sličnost proteina placente i spajk proteina, pa se stvaraju antitela na jedno i na drugo, pa da to može da ugrozi razvoj placente. To je demantovano, ali u jednom trenutku takva informacija je puštena, što je izazvalo veliku zabrinutost u toj populaciji mlađih. Kada se pusti neka loša vest, onda je to teško demantovati. Nema nijednog dokaza koji bi ukazivao da vakcine koje su u opticaju u našoj zemlji mogu da utiču na sterilitet. Toga se najviše plaši studentska populacija“, kaže Stojanović za Nova.rs.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je da korona može da bude opasnija za sterilitet nego vakcinacija.

„Društvene mreže su uradile jedno veliko zlo delujući na naše mlade zato što su pre svega pričali o sterilitetu za koji smo pokazali preko naših najeminentnijih stručnjaka da korona izaziva steriliteta, a ne vakcina. Imunolozi i ljudi koji se bave tim problemom su tačno stavili do znanja da vakcina ne utiče na reproduktivne organe“, rekao je Đerlek, gostujući na RTS-u.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram