Foto: Shutterstock

Trudnice mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom protiv kovida-19 , zaključio je Stručni komitet za imunizaciju. U skladu sa revidiranim preporukama, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19. Struka preporučuje vakcinaciju, ali za same trudnice i birokratiju još postoje nedoumice.

Struka i zvanične preporuke kažu da se trudnice mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.

Međutim, ima trudnica koje su još uvek zbunjene i dobro se sećaju ranijih vesti i reči lekara da trudnice ne treba da se vakcinišu.

„Čula sam da je Fajzer vakcina odobrena za trudnice, ali stvarno mi na pamet ne pada sada da se vakcinišem. Sigurno bih se vakcinisala da nisam u drugom stanju i to sam svakako planirala pre trudnoće, ali sada ne. Ja sam trenutno u osmom mesecu, tako da mi se prorođaj bliži, pa se možda zato plašim. Da sam na početku trudnoće, razmislila bih o vakcinacji i o Fajzeru“, kaže nam Milena iz Beograda.

Sa druge strane, profesorka ginekologije Ana Jovanović, u razgovoru za Nova.rs, kaže da trudnice koje imaju rizičniju trudnoću treba da se vakcinišu.

„U rizične faktore spadaju prekomerna težina, hipertenzija dijabetes, neko hrončno oboljenjje koje dodatno ugrožava zdravlje. Preporuke su da se sačeka prvi trimestar, ali nije zabranjena vakcinacija ni u prvom trimestru“, objašnjava doktorka Jovanović.

Ona dodaje i da ne treba forsirati trudnice i praviti pritisak na njih da se vakcinišu, jer to, smatra ona, može da stvori kontraefekat.

Za vakcinaciju trudnica zalaže se i zamenik direktora Kliničkog centra „Niš“ Radmilo Janković.

„Preporuka je da se trudnice vakcinišu, one se uglavnom plaše da će to ostaviti posledice na plod, to se neće desiti, jednostavno vi ne možete preporučivati nešto ako ono nije ispitano u određenoj populaciji, u prva tri meseca trudnoće se retko ispituju bilo kakvi lekovi, jer je to period intenzivne organogeneze, i uvek postoji mogućnost da čitav genetski mehanizam drugačije profunkcioniše, i uglavnom nemate podatke za tu populaciju, ali nakon tri meseca kada se završi ta intenzivna organogeneza, kada plod ide stabilnim razvitkom, kada ne postoji mogućnost direktnog oštećenja ploda, mada ni ovako nisam siguran da bi do toga došlo, vakcina je apsolutno bezbedna“, rekao je nedavno Janković.

Administracija i vakcinacija

Ipak, Srbija ne bi bila Srbija kada bi sve teklo glatko, pa je član kriznog štaba Predrag Kon ukazao na jedan problem.

„Zbog propisa se ne može se očekivati da vakcinacija trudnica počne istog dana kada struka kaže da treba da se vrši“, naveo je Kon.

On je kazao da je sažetak karakteristika leka sastavni deo Zakona o lekovima, a u tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice.

„Lekar koji postupa izvan toga, postupa mimo zakona. Ovo govorim ne samo zbog gledalaca, nego i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu birokratiju, koja ide sporo“, rekao je Kon.

Takođe, u propratnoj dokumentaciji uz isporuke vakcina takođe ne piše da trudnice mogu da se vakcinišu, dodao je on.

Isto ne piše ni u stručnom metodološkom uputstvu koje piše institut „Batut“, objašnjava epidemiolog.

Nova.rs, pokušala je da odgovor na pitanje kada će se administracija i stručne preporuke u potpunosti poklopiti dobije od direktorke Inistituta „Batut“ Verice Jovanović.  Do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar