Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sutra se navršava godinu dana otkako nije sa nama Stojan Drčelić, glavni i odgovorni uredniki novina „Nova“. Na beogradskom groblju Orlovača, tim povodom, danas je održan jednogodišnji pomen, kojem su prisustvovali porodica, prijatelji i kolege.

Drčelić je iznenada preminuo u nedelju 19. juna 2022. godine, u 59. godini života. Bio je deo tima portala Nova.rs od njegovog osnivanja u februaru 2020, gde je najpre obavljao funkciju urednika rubrike hronika. Od osnivanja novina „Nova“ u junu 2021. godine bio je njen glavni i odgovorni urednik. Prethodno, bio je novinar i urednik u brojnim beogradskim medijima: „Blicu“ i „Kuriru“, nedeljniku NIN, Nedeljniku, Frankfurtskim vestima…

Pročitajte još:

Važio za jednog od najiskusnijih novinara sa bogatom karijerom urednika.

„Borio se kao lav za novine „Nova“ koje je podigao od nule, uz sve prepreke i nenormalna iskušenja, u vreme kad se štampani mediji spremaju za muzeje. Radio je sa pregnućem i zbog toga što je ponovo mogao da pravi novine kojih se, kako je stalno govorio, „nećemo stideti“, napisao je, posle Stojanove smrti, njegov tadašnji saborac, a sada glavni i odgovorni urednik novina „Nova“ Ranko Pivljanin.

Foto:Nova.rs

Drčelića je opisao kao novinara koji je se poslu davao do kraja.

„Bio je čovek koji ne trpi i ne pristaje na poniženja. Stojan, postojan i dostojan. Uprkos svemu, nije gajio gorčinu. Bio je istinski velik, obrazovan i širok u pogledima, a naročito raskošno duhovit: svaku muku je okretao na šalu i baštinio je mudrosti i uzrečice koje su kolege po njemu nazvale „drčelizmi“. Njegovim prijateljima i kolegama faliće te vrcave misli, čitaocima tekstovi, porodici sigurnost koju je ulivao kao posvećen otac i suprug“, napisao je Pivljanin.

Foto:Nova.rs

Posle iznenadne Stojanove smrti njegov prijatelj i kum, Ratko Femić, zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs naveo je da je bio „retka zverka među poslenicima pisane reči jer je imao takav dar da u svojim tekstovima objasni pojavu o kojoj piše, da istovremeno bude i duhovit i analitičan i da čitaocu učini prijatnom šetnju među pasusima svojih tekstova“.

Foto:Nova.rs

„Drčela je bio vitez i u profesiji i u životu. Da, baš vitez. Verovatno je lepše reći džentlmen ili gospodin, ali Stojan je znao da nam kaže kada nešto nije viteški i jako je vodio računa o tome. Veliki čovek, gabaritan, duše meke ko zlatiborska livada. Rođeni Užičanin je karijeru gradio u nekoliko redakcija“, napisao je Femić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar