Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Nova" Stojan Drčelić sahranjen je danas na beogradskom groblju Orlovača.

Sahrani je prisustvovao veliki broj prijatelja, članova porodice, ali i kolega novinara, među kojima je bio i glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić.

Opelo Stojanu Drčeliću počelo je u 13.45 u kapeli na Orlovači, a nakon toga su se okupljeni uputili ka groblju.

Opraštajući se od prijatelja i zemljaka dr Slobodan Simićlekar i poznati satiričar ispričao je anegdotu iz Stojanovih školskih dana:

„Postoji ta anegdota kada je Stojan išao u osnovnu školu, učiteljica ga je pozvala da pročita domaći, ali on nije napisao pismeni zadatak za domaći. Ipak, to ga nije pokolebalo. Hrabro je ustao i počeo da čita iz sveske, sa potpuno belog papira. I dobio je čistu peticu.

A kako je počeo tako je i nastavio. Otkrio je svoju veštinu, dar, talenta, da iz ničega, ništavila, praznine, beline, napravi nešto vredno, korisno, značajno i potrebno. Hiljade strana potpune novinske beline decenijama je Stojan ispunjavao svojim lucidnim tekstovima, a milione strana potpunih novinskih belinaraznih novina koje je uređivao i organizovao na najbolji mogući način i na radost brojnih čitalaca. Imao je Stojan dva nadimka, što je kod Užičana znak posebnog gradskog statusa. Jedan mu je bio beogradski. Drčela. Novinarčina, posvećeni urednik, vrsni kolumnista, beogradska legenda.

Drugi nadimak mu je užički. Cole. Dobri drug, prijatelj, duhoviti gradski mangup, užička legenda. A ta dvojica, Drčela i Cole, spajali su se u krugu porodice , brižnog oca i supruga, koji je bio potpuno i autentično posvećen porodici i svojoj supruzi Zori i deci Tijani i Maksimu. Tako je uspevao da postigne sve te velike i važne stvari, okružen onima koje voli.

Otišli su nam i Drčela i Cole. Ali otišli su pravo u legendu, i beogradsku i užićku, gde su zauzimali mesto još za života“, rekao je okupljenima Simić. 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sa „Stojane, moj plemeniti“ započeo je svoj govor nad njegovim odrom kum Goran Martinović i ovako to obrazložio:

Kaže stara izreka da postoje tri krune: kruna nauke, kruna sveštenika i kruna kraljevstva. Međutim, postoji i četvrta kruna zvana kruna dobrog imena. Ta kruna nadvisuje sve tri prethodne i zbog te i takve krune sam ti se obratio sa Stojane, moj plemeniti.

Naše druženje je krunisano kada ste me ti i tvoja voljena Zora zvali da budem kršteni kum Maksimu, toj kruni ljubavi vaše, tom prepametnom i prelepom dečaku. Tada me je zaplavio nezaboravni osećaj sreće i ponosa… Nisam rekao ni delić onoga što ti želim reći, te ću zaćutati i pomoći vetru koji duva u jedra tvog, neprocenjivim blagom, natovarenog broda, plemeniti moj kapetane.“

Ranije danas u Dorćol placu održana je komemoracija preminulom glavnom i odgovornom uredniku novina „Nova“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Komemoraciji Stojanu Drčeliću u Dorćol placu, pored porodice, kolega i prijatelja, prisustvovali su i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, direktor TV N1 Igor Božić, novinari Jelena Obućina, Jelka Jovanović, Draža Petrović, Milan Ćulibrk i Slobodan Georgiev. Na komemoraciji je bio i epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Glavni i odgovornik urednik dnevnog lista „Nova“ Stojan Drčelić preminuo je u nedelju iznenada  u 59. godini života. On je bio deo tima portala Nova.rs od njegovog osnivanja u februaru 2020, gde je najpre obavljao funkciju urednika rubrike hronika.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od osnivanja novina „Nova“ u junu 2021. godine bio je njen glavni i odgovorni urednik.

Prethodno, bio je novinar i urednik u brojnim beogradskim medijima: „Blicu“ i „Kuriru“, nedeljniku NIN, Nedeljniku, Frankfurtskim vestima…

Važio za jednog od najiskusnijih novinara sa bogatom karijerom urednika.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

BONUS VIDEO – In memoriam Stojan Drčelić – Vitez po zanimanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar