Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na beogradskom groblju Orlovača danas se održava jednogodišnji pomen glavnom i odgovornom uredniku novina "Nova" Stojanu Drčeliću, koji je preminuo 19. juna 2022. godine.

Drčelić je preminuo u nedelju 19. juna 2022. godine, iznenada u 59. godini života. On je bio deo tima portala Nova.rs od njegovog osnivanja u februaru 2020, gde je najpre obavljao funkciju urednika rubrike hronika.

Od osnivanja novina „Nova“ u junu 2021. godine bio je njen glavni i odgovorni urednik.

Prethodno, bio je novinar i urednik u brojnim beogradskim medijima: „Blicu“ i „Kuriru“, nedeljniku NIN, Nedeljniku, Frankfurtskim vestima…

Drčelić: Štampati novine u inostranstvu je velika bruka, ali nije naša
Foto: FoNet/video

Važio za jednog od najiskusnijih novinara sa bogatom karijerom urednika. Ovako su o Stojanu govorili njegove kolege, prijatelji i saborci.

Veljko Lalić: Jedan od najboljih urednika i pisaca

„U potpunom sam šoku. Drčelić je bio jedan od osnivača Nedeljnika, prvi glavni urednik koji me je primio u stalni radni odnos u Frankfurtskim vestima i jedini koga sam znao da je bio i jedan od najboljih urednika i jedan od najboljih pisaca“, rekao je povodom iznenadne smrti glavnog i odgovornog urednika novina „Nova“ Stojana Drčelića njegov dugogodišnji kolega Veljko Lalić glavni urednik Nedeljnika.

Foto: nova.rs/video

„Drčeline kolumne su bile svetska stvar i da se nije raspala Jugoslavija kada je on počinjao da se bavi novinarstvom, pa silom išao u rat, iz redakcije u redakciju, danas bismo ispraćali verovatno najvećeg srpskog novinara. Kao što ga ja i ispraćam“, rekao je Veljko Lalić.

Pivljanin: Odlazak plemenitog diva srpskog novinarstva

Njegov tadašnji saborac, a sada glavni i odgovorni urednik novina „Nova“ Ranko Pivljanin, opisao je Drčelića kao novinara koji je se poslu davao do kraja.

„Stojan Drčelić je bio od one vrste novinarskih poslenika koji su se poslu davali do kraja – drugačije valjda i ne može ukoliko želiš da tvoj angažman ne bude prosti dolazak na posao. Što kao novinar (u Večernje novosti je osamdesetih godina prošlog veka primljen kao jedan od najtalentovanijih), što kao urednik, rukovodio se onim bazičnim principima profesije, a u biranju tema uvek je na prvom mestu stavljao sudbinu malog čoveka, njegove muke u sistemu i sa sistemom, gledao je da tekstovi koje je pisao i koje je uređivao nešto promene i tako tim ljudima olakšaju život“, napisao je Pivljanin.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs

„Nema više vremena dragi Drčela…“

Drčelićeva pomoćnica i saradnica u novinama „Nova“ od prvog dana – Jelena Bulajić, posvetila mu je emotivno oproštajno pismo.

„Ni ekstremno kratki rokovi u kojima smo završavali novine dok smo bili prinuđeni da se štampamo van Srbije, nisu bili prepreka za Stojana.

Sećam se da su nam jednom, zbog nekih problema u štampariji u Osijeku, uobičajeni rok od 16 časova za predaju sutrašnjeg izdanja pomerili na 14.30 i to nam sve saopštili tek nešto malo pre 12 časova. Stojan koji je taj dan bio slobodan, u roku od pola sata pojavio se na vratima redakcije i uz gromoglasan osmeh rekao: „Podne je, a vi još niste završili novine?“

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Šefe, nema šanse da izađemo, ovo je van naših mogućnosti“, bilo je jedino što sam tada mogla da mu kažem.

„Ne samo da ćemo izaći, već ćemo da budemo citirani sutra mnogo više nego drugi“, samo je kratko odgovorio.

I bilo je tako“, poručila je ona.

„Bio si vitez, kume moj Drčela“

Naposletku, počast svom prijatelju, ali i kumu, odao je zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs Ratko Femić.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Retka zverka među poslenicima pisane reči jer je imao takav dar da u svojim tekstovima objasni pojavu o kojoj piše, da istovremeno bude i duhovit i analitičan i da čitaocu učini prijatnom šetnju među pasusima svojih tekstova. Njegove mudre uzrečice već su dobile i ime. Kolege su ih krstile #drčelizmi. Recimo za mene je govorio da bih dva goblena na zidu posvađao, kada se zaletimo na neku aferu znao je da nas prikoči rečima:“Polako, nemojte da se izuvamo pre potoka“, kolegu Voju je počastio sa:“ Ti se mali ne vezuješ za ljude, nego za funkcije“, a kad bi smo nazdravljali znao je da se seti i dušmana:“Bogu duša, dušmanima ku*ac!“.

Drčela je bio vitez i u profesiji i u životu. Da, baš vitez. Verovatno je lepše reći džentlmen ili gospodin, ali Stojan je znao da nam kaže kada nešto nije viteški i jako je vodio računa o tome. Veliki čovek, gabaritan, duše meke ko zlatiborska livada. Rođeni Užičanin je karijeru gradio u nekoliko redakcija“, napisao je Femić.

BONUS VIDEO Sahranjen Stojan Drčelić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar