vremenska prognoza
Vrućina u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nakon kiše i oluje koja je pogodila Srbiju u poslednjih nekoliko dana, vremenska prognoza se u potpunosti menja i u narednim danima građani će se suočiti sa tropskim vrućinama.

Kako je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio, u našoj zemlji će u narednih dana biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme u svim krajevima zemlje.

Do srede temperature ići će i do 35 stepeni, a nakon toga očekuju nas pravi vreli toplotni talasi gde će temperatura prelaziti i 35 stepeni celzijusa. Građani treba da očekuju i tropske noći.

„Tropske noći“ i vrele dane najavio je i profesor geografije i najpoznatiji srpski meteorolog amater Marko Čubrilo koji je rekao da možemo uskoro očekivati temperature i preko 35 stepeni.

Prema njegovim rečima, od danas pa sve do narednog vikenda ka nama će iz severne Afrike strujati veoma topao vazduh, subtropskog porekla tako da se očekuje jak topao talas.

„Tokom cele sledeće nedelje veoma do ekstremno toplo, neki od modela sugerišu da bi maksimumi mogli dostizati i oko +38 stepeni Celzijusa i to u hladu, tako da će ovo biti jedan veoma jak i dugotrajan vreo talas. Osim vrelih dana stižu i neugodno tople noći gde će minimumi najčešće ostati iznad +20, a lokalno i iznad +25 stepeni Celzijusa te osim u predelima preko 800mvn neće biti ni noćnog osveženja“, najavio je Čubrilo na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dodao da će samo u četvrtak na zapadu zemlje biti neznatno svežije, ali da nas već u petak očekuju ekstremne vrućine.

„Maksimumi od utorka do petka između 33 i 37, lokalno i koji stepen iznad, posebno na severoistoku regiona, samo u četvrtak na zapadu neznatno svežije. Petak ponovo veoma do ekstremno topao, dok zatim stoji signal za novu destabilizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode „, navodi Čubrilo.

Bonus video: Rad na vrućinama: Važno je da simptome toplotnog udara prepoznamo na vreme

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar