Leto, vrućina, rashlađivanje, rashladjivanje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Meteorolozi najavljuju novu tropsku nedelju Srbiju, pa nije loše da se još jednom svim podsetimo kako izbeći tropske vrućine i sačuvati svoje zdravlje.

RHMZ objavio je upozorenje za Srbiju od 26. do 31. jula, u kojem navode da će biti veoma visokih temperatura. Do kraja jula očekuje nas veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 34 do 39 stepeni.

Poseban oprez savetuje se ljudima koji imaju hronične bolesti ili boluju od hipertenzije.

Zbog tropskih temperatura i UV zračenja hroničnim bolesnicima, ali i deci savetuje se da od 11 do 17 časova ne izlaze napolje bez preke potrebe, a ako idu napolje da bi se rashladili na nekom kupalištu da onda paze da se ne izlažu direktno suncu.

Naravno, kada su vrućine toliko velike kao što se najavljuje za sledeću nedelju, građanima se savetuje da unose dovoljno vode u organizam i da se ne izlažu sunce bez naročite potrebe. Takođe, savet je da se izbegava tešla hrana, alkohol, te da se nosi šešir, kačket ili nešto slično.

Vrućine na nas utiču i da gubimo apetit, a ishranu nikako ne sme zanemarivati već je samo prilagoditi ovim visokim temperaturama. Naime, lekari savetuju da ona bude lagana, odnosno da se više unosi sveže sezonsko povrće i voće. Termički obrađena hrana utiče na to da se gube vitamini i minerali.

Takođe, savet je da se nikako ne preskače doručak zbog šećera u krvi.

Kada se radi o unosu tečnosti, lekari savetuju dovoljno unošenje vode, odnosno par čaša dnevno kako bi se izbegla dehidratacija, ali i mogući kolaps. Inače, nedovoljan unos vode izaziva glavobolju, nizak krvni pritisak i nesvesticu.

Kada je reč o hroničnim bolesnicima, savet je da redovno uzimaju propisanu terapiju, da se pravilno hrane, izbegavaju najtopliji deo dana i unose dovoljno tečnosti jer to može pomoći našem srcu. Lekari savetuju da srčani bolesnici ne uzimaju previše rashlađenu vodu i ne odjednom u velikim količinama.

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar