U Srbiji u četvrtak promenljivo oblačno i svežije, ujutro, pre podne i sredinom dana ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, dok će na jugu i dalje biti vedro i veoma toplo.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje, uz obilnije pljuskove. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od 17 do 23°C, maksimalna dnevna od 28 do 32°C, na jugu do 37°C.

U Beogradu u četvrtak promenljivo oblačno i svežije, ujutro, pre podne i sredinom dana ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura 20°C, maksimalna dnevna 30°C.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je RHMZ upozorio na svom sajtu jutros u 6.45 sati, naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je zahvatilo Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadni Srbiju, kao i područje Šumadije, tokom jutra premeštaće se dalje na istok.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U upozorenju koje važi do 26. jula navodi se da danas očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu, 21. i 22. jula u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, 23. jula, početkom sledeće sedmice od 24. do 26. jula novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni“, navodi RHMZ.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

RHMZ upozorava i da nas sve do 22. jula uveče, dakle do subote uveče, očekuju vremenske nepogode.

„Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajnih olujnih udara vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanski udari vetra (> 28 m/s)“, kažu u RHMZ i dodaju:

„Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred“, kažu iz RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije, izuzev Bačke, Banata i jugozapadnog dela, na snazi je narandžasti meteo alarm, zbog grmljavine, dok je na području KiM upaljen zbog visokih temperatura. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, objašnjavaju iz RHMZ.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ bg

Vreme narednih dana

U petak sunčano i vrlo toplo uz dnevni razvoj oblaka sa mogućom pojavom lokalnih pljuskova sa grmljavinom krajem dana na severu Srbije. Vetar slab južni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura od 16°C do 21°C, a maksimalna od 33°C na severu do 38°C na jugu Srbije. Uveče pljuskovi na severu. Temperatura u 22h od 20°C do 26°C.

U subotu malo niža i prijatnija temperatura na severu Srbije sa mogućim lokalnim pljuskovima. Na jugu Srbije i dalje vrlo toplo. U nedelju u svim krajevima niža temperatura i znatno manja vrućina. Biće oko 30°C u nedelju. Početkom iduće sedmice ponovo sve jača vrućina.

BONUS VIDEO: Posledice jučerašnjeg nevremena u regionu: Četiri osobe poginule u Hrvatskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar